2017. 01. 11.

Terrortámadás volt egy kandahári kormányzó házábanPokolgépes merényletet hajtottak végre kedden a dél-afganisztáni Kandahár tartomány kormányzójának egyik vendégházában, a támadásban legalább 11 ember életét vesztette, és 18-an megsebesültek, köztük az Egyesült Arab Emírségek nagykövete is – közölték hivatalos források.

Más afgán tisztségviselők szerint kettős robbantás történt, amely 5 halálos és 12 sebesült áldozatot követelt.

Hádzsi Szaíd Dzsan Kakresval, a tartományi tanács vezetője szerint a sebesültek között volt Humadzsun Azizi tartományi kormányzó, illetve Dzsuma Mohammed Abdulla al-Kaábi, az Egyesült Arab Emírségek kabuli nagykövete is.

Az emírség külügyminisztériuma időközben megerősítette, hogy Kaábi mellett az ország több diplomatája is megsebesült a merényletben. Pontos számot a sebesültekről azonban a tárca nem közölt, csupán annyit mondott, hogy a diplomaták humanitárius küldetésen vettek részt Kandahárban.

A kandahári kormányzó szóvivője szerint a keddi tanácskozáson jelen lévő magas rangú vendégek közül senki sem vesztette életét.

Egyelőre nem tudni, hogyan hajtották végre a robbantást. Nem megerősített értesülések szerint az elkövetők robbanószerkezeteket helyezhettek el a díványok alatt a házban. Egy rendőrségi szóvivő szerint vizsgálatot indítottak, hogy megállapítsák a robbanás eredetét.

Eddig egyetlen terrorszervezet sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. A nap folyamán a fővárosban, Kabulban is történt pokolgépes támadás. A parlament közelében végrehajtott kettős robbantásban csaknem 40-en vesztették életüket és több mint 70-en sebesültek meg. A merénylet elkövetését a tálibok vállalták magukra.

Az Egyesült Arab Emírségek harcoló csapatokat állomásoztat Afganisztánban azóta, hogy 2001-ben az amerikai-brit erők inváziója az afganisztáni ellenzéki erőkkel együtt megdöntötte a radikális iszlamista tálibok uralmát a közép-ázsiai országban.

Orientalista.hu – MTI

, , , ,


Back to Top ↑