Törökország felfügesztette a menekültek visszavételét

Ankara részben felfüggesztette az Európai Unió és Törökország közötti menekültügyi megállapodást, az intézkedés értelmében Törökország jelenleg nem vesz vissza illegális migránsokat Görögországból – jelentette be szerdán Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a 24 TV török televízióban.

A török külügyi tárca vezetője egyben a teljes egyezmény felmondásával fenyegetőzött. Úgy fogalmazott, hogy kormánya bármely pillanatban egyoldalúan véget vethet a megállapodásnak.

„Mostantól azt mondhatjuk, hogy nem hajtjuk végre, és kész, vége” – mondta Cavusoglu.

Azzal vádolta az Európai Uniót, hogy a török állampolgároknak ígért vízumliberalizációt nem valósítja meg. „A vízummentesség megkerülhetetlen előfeltétel” – hangsúlyozta.

A tavaly tavasszal létrejött megegyezés értelmében az EU minden olyan migránst visszaküldhet Törökországba, aki illegális úton érkezett valamelyik görög szigetre, és nem kapott menekültstátust. Cserébe az EU minden visszaküldött szíriai állampolgár helyett törvényes úton befogad egy-egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.

Az EU pénzügyi támogatásokra is ígéretet tett, és vállalta, hogy felgyorsítja a török vízumkötelezettség megszüntetését célzó, 2013-ban elkezdett folyamatot. Ennek egyik előfeltételéül azonban a vitatott terrorellenes törvény enyhítését szabta. A török vezetés erre nem hajlandó, és többen azt vetik a szemére, hogy a jogszabályokat a politikai ellenzék és egyes újságírók elhallgattatására használja fel.

Az unióval kötött megállapodás egyik rendelkezéseként Törökország vállalta, hogy megakadályozza az újabb migrációs útvonalak kialakulását a szárazföldön, illetve a tengeren is. A török partokról induló migrációs hullám jórészt elapadt a megállapodás hatályba lépése óta.

Cavusoglu mostani kijelentései is mutatják, hogy az EU több tagállama és Ankara között feszültté vált a viszony, miután Hollandiában és Németországban is megakadályozták török politikusok kampányrendezvényeit. Recep Tayyip Erdogan török elnök emiatt egyebek mellett „náci módszerekkel” vádolta Berlint és Hágát.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑