2018. 01. 29.

Trumpnak üzentek a tálibok a brutális merénylettelAfganisztánban a különösen kegyetlen és sokkoló hétvégi robbantás halottait gyászolják. Szombaton egy robbanóanyaggal megrakott mentőkocsi detonációja több, mint 100 ember halálát okozta. A merényletért a tálibok vállalták a felelősséget.

Szombaton két mentőautó hajtott be, az afgán főváros, Kabul egyik legszigorúbban őrzött részére. A közelben találhatók a külföldi követségek és kormányhivatalok.

Az egyik kocsi nagyobb gond nélkül bejutott a város központjába, és az őrök nem vették észre, hogy nem segíteni jött, hanem halálos rakományt szállított. Jelentések szerint a támadó betegnek adta ki magát és így sikerült az őt szállító mentőnek áthaladni az első ellenőrzőponton.

A második akadálynál már működésbe hozta a detonátort és a robbanóanyaggal megrakott jármű sokkoló pusztítást végzett. Vasárnap esti adatok szerint a tálibok által vállalt mészárlásban több, mint száz ember meghalt és több mint 230-an megsebesültek, a környéken több tucat bolt dőlt romba és autó semmisült meg. A robbanás olyan nagy volt, hogy az egész városban érezni lehetett.

Miközben a valódi mentők megpróbáltak a sebesültek közelébe jutni, a biztonsági erők a jól ismert forgatókönyvtől tartottak, amikor az első támadás után a helyszínre siető és segíteni próbáló emberekkel akarnak végezni egy második támadásban. Ezúttal még a mentősök és orvosok is gyanúsnak tűntek a támadás módja miatt.

A tálibok, akik az akcióval azt sugallják a lakosságnak, hogy a kormány nem tudja szavatolni a biztonságot, egy héttel korábban 22 embert öltek meg a kabuli Intercontinental szállóban. Az országban megjelent Iszlám Állam emberei pedig egy gyerekekkel foglalkozó nyugati segélyügynökség irodái ellen intéztek támadást Afganisztán keleti részén.

A tálibok szóvivője egyenesen Trump amerikai elnöknek üzent, aki tavaly további csapatokat küldött Afganisztánba, és a légitámadások fokozását rendelte el a tálibok ellen. A Trump-kormányzat szerint mindez minden korábbinál közelebb hozta a tálibokkal való béketárgyalások lehetőségét.

Maga a fegyveres csoport azonban közölte: „Az iszlám emirátusnak világos üzenete van Trump és kézcsókolói számára. Ha agresszív politikát folytatnak, és a puskacső útján kommunikálnak, akkor ne számítsanak virágokra az afgánoktól” – mondta Zabihullah Mudzsahid, a tálibok szóvivője.

Tavaly májuban még súlyosabb robbantás volt Kabulban, a német nagykövetségnél – akkor 150 embert öltek meg a támadók. Azóta elméletileg szigorították a biztonsági intézkedéseket, de a tálibok támadásaikkal épp azt üzenték, hogy alá tudják ásni a kormányba vetett hitet. Asraf Gáni elnökre egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy egyezzen ki ellenfeleivel, és erősítse meg a közbiztonságot.

Orientalista.hu – Infostart

, , , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com