Cadmus fordítás Cadmus

Iráni külügyminiszter: A Hamász vezetője szerint most Izrael „térfelén pattog a labda”

2024. 05. 07.

Azzal, hogy a Hamász elfogadta az egyiptomi-katari tűzszüneti javaslatot, most Izrael „térfelén pattog a labda” – közölte Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter Iszmail Haníjére, a palesztin szervezet politikai irodájának vezetőjére hivatkozva, akivel hétfőn telefonbeszélgetést folytatott.

Amirabdollahián az X-en tett bejegyzésében arról is beszámolt, hogy Haníje azt mondta: a Hamászt „őszinte szándékok” vezetik a tűzszüneti javaslat elfogadásában.

Recep Tayyip Erdogan török elnök, aki szintén telefonon egyeztett Haníjével a nap folyamán, pozitív fejleménynek nevezte, hogy Törökország javaslatára meghozta e döntést. A török államfő az X-en közzétett bejegyzésében hozzátette, hogy „hangsúlyozták, Izraelnek is lépnie kell a t

Matthew Miller szerint a Biden-kormány eddig nem látott olyan humanitárius tervet izraeli részről, amely hiteles és végrehajtható lenne.
Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök közleményében további erőfeszítéseket követelt a felektől egy megállapodás érdekében. Kiemelte, hogy szorosan nyomon követi „az átfogó fegyvernyugvás” érdekében zajló tárgyalások fejleményeit.

Mahmúd Abbász palesztin elnök, akit a WAFA palesztin hírügynökség idézett, felszólította a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre a tűzszüneti javaslat elfogadása végett, miután a Hamász már elfogadta azt.

Haníje hétfőn este hivatalosan bejelentette, hogy a palesztin szervezet elfogadja egy Izraellel megkötendő, Egyiptom és Katar által kidolgozott tűzszünet feltételeit.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑