Cadmus fordítás Cadmus

Leállt a segélyszállítás, miután Izrael elfoglalta a rafahi határátkelőt

2024. 05. 08.

Bár a Hamász tegnap elfogadott egy tűzszüneti tervet, az izraeli hadsereg tovább folytatja hadműveleteit a gázai-egyiptomi határnál fekvő városban.

Ennek keretében elfoglalta a határátkelő gázai oldalát. Az izraeli hadsereg egyik szóvivője szerint átfésülik az átkelőt, az akció még nem ért véget. Állításuk szerint olyan információkat kaptak, hogy az átkelőt „terrorista célokra” használják.

A Reutersnak humanitárius források jelezték, hogy emiatt leállt a segélyek beáramlása Rafahnál. Ez azért aggasztó, mert ez a legfontosabb bejutási pontja a segélyeknek a Gázai övezetbe.

Cindy McCain, az ENSZ Világélelmezési Programjának vezetője szerint az övezet északi részében jelenleg „totális éhínség” pusztít, ami egyre terjed dél felé.

Nemzetközi segélyszervezetek korábban azzal vádolták Izraelt, hogy nem enged be megfelelő mennyiségű élelmiszert az övezetbe, a zsidó állam ezt vitatja.

Mindeközben az izraeli hadsereg folytatta Rafah bombázását is, amelyben keddre virradóra húsz palesztin vesztette életét. A  cionista hadsereg szerint terroristákat öltek meg, helyi közlések szerint ugyanakkor nők és gyerekek is vannak az áldozatok között.

A gázai halálos áldozatok száma már csaknem 35 ezerre nőtt gázai források szerint, az áldozatok többsége nő és gyerek. További ezrek vannak a romok alatt.

Bár a Hamász tegnap – némileg váratlanul – jelezte, hogy elfogadja az egyiptomi közvetítők által javasolt tűzszüneti tervet, az izraeli kormány szerint abban nem teljesültek Izrael feltételei, ezért folytatja a hadműveleteket. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor – közvetítéssel – a tűzszüneti tárgyalások folytatódnak Egyiptom fővárosában, Kairóban.

Izraelt még nyugati szövetségesei is óva intik attól, hogy szárazföldi offenzívát indítson Rafah ellen. Az ott összezsúfolódott több mint egymillió menekültnek ugyanis onnan már nincs hova mennie. Joe Biden amerikai elnök tegnap ismételten arra kérte Benjámin Netanjahú izraeli kormányfőt, hogy ne indítsa meg a támadást – amerikai sajtóhírek szerint a Fehér Ház egyelőre visszatartja az Izraelnek szánt legújabb fegyverszállítmányt.

A jelek ugyanakkor arra utalnak, hogy az izraeli hadsereg a szárazföldi offenzíva megindítására készül Rafahban a Hamász ellen. Hét elején mintegy 100 ezer palesztint szólított fel arra, hogy hagyja el a várost.

Az Egyesült Államok a zsidó állam legfontosabb fegyverszállítója. Amerikai diákok hónapok óta követelik, hogy a gázai civil áldozatok óriási száma miatt Washington állítsa le a fegyverszállításokat.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint 35 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 70 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

Privátbankár.hu

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑