Iszlám világ TOPSHOTS
Muslim pilgrims perform the final walk (Tawaf al-Wadaa) around the Kaaba at the Grand Mosque in the Saudi holy city of Mecca on November 30, 2009. The annual Muslim hajj pilgrimage to Mecca wound up without the feared mass outbreak of swine flu, Saudi authorities said, reporting a total of five deaths and 73 proven cases. AFP PHOTO/MAHMUD HAMS (Photo credit should read MAHMUD HAMS/AFP/Getty Images)

2016. 09. 06.

Jön a Haddzs, Khamenei Szaúd-Arábiát bíráltaÉlesen bírálta és hitetlennek nevezte hétfőn Szaúd-Arábia vezetőit Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, és annak a véleményének adott hangot, hogy ki kellene venni Rijad kezéből a hagyományos éves mekkai zarándoklat (Haddzs) megszervezését.

Ali Khamenei ajatollah elsősorban a tavalyi zarándoklaton történt, külföldi számítások szerint mintegy 2300 ember, köztük 464 iráni halálát okozó tömegkatasztrófára gondolva fejtette ki álláspontját. Az iráni vallási vezető  Szaúd-Arábia alkalmatlanságát okolta a történtekért.

Khamenei májusban pedig bejelentette, hogy irániak nem vesznek részt idén a Haddzson, mivel Rijad nem tudja garantálni biztonságukat, ráadásul akadályokat is gördít beutazásuk elé.

„Ezeknek a (szaúdi) vezetőknek az Isten vendégeivel (zarándokokkal) szembeni elnyomó viselkedése miatt az iszlám világnak alapvetően újra kell gondolni a két szent hely (Medina és Mekka) menedzselését és a haddzs ügyét” – közölte Hamenei az internetes oldalán és az iráni állami médiában megjelent üzenetében, amelyet a Haddzs közeledtével írt.

Az iráni vezető bírálta azt, hogy Rijad magatartása miatt az irániak nem tudnak részt venni az idei mekkai zarándoklaton, miközben tavaly mintegy 60 ezren mentek el rá.

A cionisták barátai

„A szaúdi vezetők, akik az iráni hívőket megakadályozták a haddzs teljesítésében, szégyenteljes, elveszett emberek, akik folytatják elnyomó politikájukat a cionizmussal és az Egyesült Államokkal szövetségben, és nem mondanak le az árulásról…” – magyarázta Hamenei, aki szerint a világnak fel kellene ismernie a szaúdiak hitetlen és a világhatalmaktól függő természetét.

Az iráni vallási vezető szerint a muzulmánoknak nem szabad hagyniuk, hogy az iszlám világban elkövetett bűneik után a szaúdi vezetők kibújjanak a felelősség alól. Khamenei elsősorban Rijad iraki, jemeni és szíriai konfliktusban való részvételére utalva írt erről.

Nimr Al-Nimr kivégzése után

Az egymással amúgy is ellenséges Rijád és Teherán között azt követően robbant ki diplomáciai konfliktus, hogy Szaúd-Arábia január elején több szélsőségessel és terroristával együtt kivégezte az ellenzéki mozgalmakat támogató és az országban élő síita kisebbség jogaiért szót emelő Nimr al-Nimr síita főpapot, akit szintén terrorizmus miatt ítéltek halálra.

A kivégzés hatalmas felháborodást váltott ki Iránban. Szaúd-Arábia nagykövetségét tüntetők támadták meg és dúlták fel. Válaszul Rijad és több szövetségese megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal. A tavalyi mekkai zarándoklaton történt tragédia szintén feszültséghez vezetett a két ország között.

A mekkai zarándoklaton való részvétel a Korán szerint az életben legalább egyszer minden olyan hívő muszlim számára kötelező, aki egészséges és megengedheti az utat magának.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI nyomán)

Címkék: , , , , ,


Back to Top ↑