Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

    • No results available
  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Afrika

2023. 04. 25.

A nyugati országok evakuálják az állampolgáraikat Szudánból

2023. 04. 25.

Franciaország bezárta a kartúmi nagykövetségét – jelentette be hétfőn a francia külügyminisztérium, jelezve azt, hogy a diplomáciai képviselet többé nem szolgál “gyűjtőpontként” azok számára, akik a harcok elől próbálnak menekülni a szudáni fővárosból.

“Franciaország nagykövetsége újabb intézkedésig bezárt Szudánban. Nem szolgál többet gyűjtőpontként azok számára, akik el kívánják hagyni Kartúmot. A nagykövetség Párizsból folytatja a tevékenységét a nagykövet irányításával” – írta közleményében a külügyi szóvivő.
Franciaország más országokhoz hasonlóan csaknem négyszáz francia és más állampolgárt evakuált vasárnap óta Szudánból, többszöri légi fordulóval Kartúm és Dzsibuti között.

“Ezekkel a rotációkkal 388 ember, köztük francia állampolgárokat, és más országból is jelentős számú állampolgárokat, mindenekelőtt európaiakat (németeket, osztrákokat, dánokat, finneket, görögöket, magyarokat, olaszokat, íreket, hollandokat, románokat, briteket, svédeket, svájciakat), valamint afrikaiakat (Dél-Afrikai Köztársaság, Burundi, Etiópia, Lesotho, Marokkó, Namíbia, Niger, Uganda, Dél-Szudán)), amerikai és kanadai állampolgárokat, és ázsiaiakat (India, Japán, Fülöp-szigetek) evakuáltunk” – írta a tárca közleményében.

Párizs “továbbra is elkötelezett a tűzszünet megkönnyítésében és a politikai átmenet folyamatának újrakezdésében Szudánban” – hangsúlyozta a külügyminisztérium, jelezve, hogy teljes körűen támogatja “a koordinációs folyamatot az Afrikai Unió, a Kormányközi Fejlesztési Hatóság, az Arab Liga, az Európai Unió és az ENSZ égisze alatt”.

A közlemény “valamennyi felet felszólít a harcok beszüntetésére, a humanitárius lépések lehetővé tételére, a civil lakosság megkímélésére és a visszatérésre a politikai párbeszédhez”. A kelet-afrikai országban két héttel ezelőtt robbant ki véres konfliktus félkatonai egységek és az ország hadserege között.

Spanyolország száz embert menekített ki Szudánból

Spanyolország száz embert, köztük több európai és dél-amerikai ország állampolgárát menekítette ki Szudánból – közölte a spanyol külügyminisztérium hétfőn kiadott közleményében.

A szaktárca tájékoztatás szerint a spanyol légierő gépe éjszaka hagyta el Szudán fővárosát fedélzetén 30 spanyollal. Rajtuk kívül portugál, olasz, lengyel, ír, mexikói, venezuelai, kolumbiai, argentin és szudáni állampolgárokat szállított Dzsibutiba.

Nem minden spanyol állampolgár kérte kimenekítését a spanyol hatóságoktól: vannak, akik önként tovább maradnak Szudánban, mások pedig maguk oldják meg távozásukat a konfliktus sújtotta országból.
A védelmi minisztérium közreműködésével végrehajtott művelet sikerének biztosításában összesen kétszáz katona vett részt – hangsúlyozta a közlemény.

“A spanyol konvojt nem érte semmilyen incidens” – írta a Twitteren José Manuel Albares spanyol külügyminiszter, aki egyúttal tűzszünetre és a párbeszéd újraindítására szólított fel Szudánban.

Hollandia több mint száz embert kimenekített Szudánból

Több országhoz hasonlóan Hollandia is hozzálátott állampolgárai és más külföldiek kimentéséhez a harcok sújtotta Szudánból, eddig 120 embert sikerült biztonságban kimenteni – közölte Wopke Hoekstra holland külügyminiszter kedden.

A mentőakcióban, melyhez a holland hadsereg két repülőgépét is bevetették, 50 holland állampolgárt, valamint további 14 nemzet 70 állampolgárát menekítették ki az északkelet-afrikai országból. A 120 embert először Jordániába szállították, innen fogják őket hazasegíteni.

A közlemény szerint vasárnap óta összesen száz hollandot menekítettek ki Szudánból, a másik ötven ember egyéb, európai országok repülőivel hagyta el az országot. Az egyelőre nem világos, hogy összesen hány holland igényli a hatósági evakuációt.

A harcok kirobbanása óta több ország is megkezdte állampolgárainak kimenekítését Szudánból. Egyebek mellett az Egyesült Államok is lépéseket tett annak érdekében, hogy segítse azon állampolgárait, akik el akarják hagyni a polgárháborús országot, de a Fehér Ház közölte, hogy nem tervez katonai mentőakciót. Az Egyesült Államok haditengerészetének két hajója van a térségben, amely szükség esetén segítséget tud nyújtani civilek szállításában és egészségügyi ellátásában.

Az Egyesült Királyság szintén kedden közölte, hogy a királyi légierő (RAF) segítségével nagyszabású mentőakciót tervez végrehajtani, melyben prioritást élveznek a gyermekes családok és az idősek. Rishi Sunak brit miniszterelnök bejelentése szerint a RAF repülőgépei a szudáni főváros, Kartúm közeléből, egy légitámaszpontról szállnak majd fel.

Olaszország az éjszaka folyamán 96 embert evakuált, köztük a szudáni olasz nagykövetet és több gyereket is. Emmanuel Macron francia elnök pedig kormányzati beszámolóján elmondta, hogy a francia hadsereg már több mint ötszáz embert evakuált, köztük több amerikait és britet is.

Ezenkívül Japán, Kína, Ukrajna és a Dél-afrikai Köztársaság is aktívan hozzálátott állampolgárainak és más külföldiek kimentéséhez.
Szudánban április 15. óta folynak összecsapások az országot a 2021-es katonai hatalomátvételt irányító Abdel-Fattáh Burhán tábornok vezette hadsereg, valamint ellenlábasa és egykori helyettese, Mohamed Hamdan Dagalo tábornok ellenőrzése alatt álló, félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között. A harcokban eddig legalább 427-en vesztették életüket, és a hirtelen kirobbanó konfliktus miatt több ezer külföldi rekedt az országban.

Kanada felfüggeszti diplomáciai tevékenységét Szudánban, számos ország menekíti ki az állampolgárait

Kanada átmenetileg felfüggeszti diplomáciai tevékenységét Szudánban, a félkatonai egységek és a hadsereg között több mint egy hete dúló összecsapások miatt számos ország menekíti ki állampolgárait a kelet-afrikai országból.

“A szudáni helyzet gyorsan romlott, lehetetlenné téve személyzetünk kartúmi biztonságának a szavatolását. A diplomaták az országon kívül, biztonságos helyről dolgoznak” – írta a Twitteren Mélanie Jolie külügyminiszter vasárnap.

Az olasz külügyminiszter a védelmi tárca közreműködésével vasárnap műveletet indított a Szudánban rekedt olasz és svájci állampolgárok, valamint az Apostoli Szentszék nagykövetségének tagjai – összesen mintegy 200 ember – kimenekítésére. Antonio Tajani külügyminiszter a Rai3 közszolgálati csatornán elmondta, hogy 140 olasz állampolgárral vették fel a kapcsolatot, és “minden lehetőt megtesznek a biztonságuk szavatolása érdekében”.

Guido Crosetto védelmi miniszter közölte, hogy a légierő két C-130 repülőgépe már felszállt Dzsibutiból Kartúm felé az olasz hadsereg és a csendőrség különleges egységeinek tagjaival.

Görögország a hadsereg különleges egységeit és repülőgépet küld Egyiptomba állampolgárai kimenekítésére – közölte az állami televízióban Níkosz Déndiasz görög külügyminiszter. Mintegy 150 görög állampolgár közölte, hogy el akarja hagyni az afrikai országot.
Svédország mintegy százöven katonát küldött Szudánba a svéd diplomaták és állampolgárok kimenekítésére a parlament sürgősségi hozzájárulásával, amely szükség esetén erő alkalmazására is felhatalmazta őket – jelentette be vasárnap a védelmi minisztérium. A svéd hadsereg katonailag felvonult a térségben – közölte Pal Jonson védelmi miniszter kabinetje. A parlament legfeljebb 400 fős kontingens mozgósítását engedélyezte erre a célra.

Oroszország kartúmi nagykövete az orosz állami médiának azt mondta, hogy a kis híján 300, Szudánban tartózkodó orosz állampolgár közül 140 kíván elutazni. Készülnek az evakuálási tervek, de a harcok miatt egyelőre lehetetlen őket megvalósítani – közölte a nagykövet. Hozzátette, hogy tizenöt ember, közöttük egy nő és egy gyermek egy kartúmi orosz ortodox templomban rekedt, amely közelében összecsapások folynak.
A török külügyminisztérium vasárnap közölte, hogy Ankara megkezdte 140 állampolgára kimenekítését Szudánból. A török állampolgárokat Etiópián keresztül szállítják Törökországba.

Egyiptom felszólította a Kartúmon kívül tartózkodó állampolgárait, hogy utazzanak Port Szudánba és Vádi Halfába az evakuáláshoz, a Kartúmban lévőket pedig, hogy zárkózzanak be otthonukba, amíg nem javul a helyzet. Mintegy tízezer egyiptomi állampolgár tartózkodik Szudánban.

Az indiai kormány két repülőgépet küldött Dzsiddába és egy hadihajót Port Szudánba az indiai állampolgárok kimenekítésére – közölte a külügyminisztérium vasárnap.

A tárca szerint a szudáni légtér továbbra is zárva tart a külföldi gépek előtt, a szárazföldi műveletek is kockázatosak és logisztikai kihívást jelentenek. Mindazonáltal indiai médiaértesülés szerint több indiai is volt a szombaton Szaúd-Arábia által 91 szaúdi állampolgár mellett kimenekített 66 különböző állampolgár között.

Szudánban második hetébe lépett az országot a 2021. évi katonai hatalomátvételt ténylegesen vezető Abdel-Fattáh Burháni tábornok vezette hadsereg, valamin ellenlábasának és egykori helyettesének, Mohamed Hamdan Daglo tábornoknak az irányítása alatt álló félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) közötti véres erőszak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem végleges adatai szerint a halálos áldozatok száma meghaladta a 420-at, a sebesülteké pedig a 3700-at. A harcokban egy iraki állampolgár meghalt, egy egyiptomi nagykövetségi alkalmazott pedig megsebesült. Tízezrek menekültek el más szudáni tartományokba, valamint Csádba és Egyiptomba.
Ferenc pápa vasárnapi Szent Péter téri imájában párbeszédre szólította fel a Szudánban egymással szemben álló erőket.
“Sajnos, a helyzet továbbra is súlyos Szudánban, ezért megismétlem a felhívásomat: a lehető leggyorsabban érjen véget az erőszak és térjenek vissza a párbeszéd útjára” – mondta az egyházfő.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , ,




Back to Top ↑