Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2024. 03. 10.

Több nyugati ország újból támogatja az UNRWA-t

2024. 03. 10.

Svédország szombaton bejelentette, hogy újrakezdi az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezete (UNRWA) támogatását, csaknem egy hónappal a segélyek felfüggesztése után. Kanada hasonló döntést hozott.

“A gázai humanitárius helyzet elkeserítő, a szükségletek súlyosak” – jelentette ki Johan Forssell svéd fejlesztési miniszter, hozzátéve, hogy az UNRWA nagyobb átláthatóságot és szigorúbb ellenőrzéseket ígért.

Elmondta, hogy Stockholm a 2024-es évre korábban előirányozott, 38 millió dolláros segély felét folyósítja majd a szervezetnek, és további támogatást ígért.

Ahmed Hussen kanadai fejlesztési miniszter azt közölte: Ottawa azért döntött a támogatások újraindítása mellett, hogy azonnali segítséget nyújthasson a szükséget szenvedő palesztinoknak, ám szorosan együttműködik az ENSZ-szel az ügynökségre vonatkozó reformok felügyeletével kapcsolatban.

 Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa óvatos optimizmusának adott hangot.

Spanyolország újabb 20 millió euró segélyt folyósít az UNRWA-nak

A spanyol kormány újabb, ezúttal 20 millió eurós (7,9 milliárd forint) segélyt folyósít az ENSZ palesztin menekültek segélyező ügynökségének (UNWRA), hogy támogassa “nélkülözhetetlen munkáját” Gázában – jelentette be a spanyol külügyminiszter csütörtökön Madridban.

“Nem engedhetjük meg, hogy az UNRWA leállítsa az élelem és az oktatás biztosítását” – fogalmazott José Manuel Albares, hangsúlyozva, hogy az ügynökség tevékenysége “élet-halál kérdés” a mintegy 6 millió palesztin számára, akiket ellát.
A tárcavezető megismételte: Spanyolország elítéli a Hamász “szörnyű terrortámadásait”, és követeli az összes túsz azonnali szabadon bocsátását.

Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa köszönetet mondott a spanyol támogatásért, és reményét fejezte ki, hogy az példaként szolgál majd más országok számára is források biztosítására.

Spanyolország február elején már 3,5 millió euró (1,3 milliárd forint) támogatás hagyott jóvá az ügynökségnek, miután 18 ország, köztük az Egyesült Államok, Kanada és Németország felfüggesztette hozzájárulását, mert az izraeli hatóság közölték: a szervezet több tagja részt vett a Hamász október 7-i támadásában.

Az UNRWA kötelezettséget vállalt arra, hogy felülvizsgálja a személyzet  fegyveres tevékenységekben való részvételének megakadályozására szolgáló biztosítékokat.

Az Európai Bizottság múlt pénteken bejelentette: 50 millió eurót szabadít fel a palesztinok számára előirányzott idei 82 millió eurós támogatásból. A fennmaradó 32 millió eurót a bizottság két részletben fogja átutalni.

Belgium légihídon keresztül juttatott segélyt a Gázai övezetbe

Belgium a palesztinok megsegítésére létrehozott nemzetközi légihídművelet keretében eljuttatta első segélyszállítmányát a Gázai övezetbe – tájékoztatott a belga külügyminisztérium csütörtökön.

A belga külügyi tárca az MTI-hez eljuttatott üzenetében közölte, légierejének teherszállító repülőgépe sikeresen végrehajtotta első küldetését a Jordánia által koordinált nemzetközi légihíd keretében.

A gázai palesztin lakosságnak eljuttatott sürgősségi támogatás élelmiszeradományból és a térség lakói sürgős szükségleteinek kielégítését szolgáló egyéb eszközökből álltak. Az akciót európai és nemzetközi partnerekkel szoros együttműködésben hajtották végre – emelték ki.

Belgium az elkövetkező napokban részt fog venni további, szintén légi úton tervezett segélyszállítási műveletekben – tájékoztattak.

Belgium ismételten a humanitárius segítségnyújtáshoz való akadálytalan hozzáférést sürgeti, és azonnali tűzszünetre szólít fel – tette hozzá közleményében a belga külügyminisztérium.

A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap csütörtökön közölte, a belga légierő Airbus A400M típusú teherszállító repülőgépe hétfőn kora délután szállt fel a Brüsszel melletti Melsbroek katonai repülőteréről, majd a jordániai fővárostól, Ammántól északkeletre fekvő Zarka repülőterére érkezett.

A napilap Caroline Gennez belga fejlesztési minisztert idézte, aki elmondta, a “meglehetősen nehéz és veszélyes művelet” célja, hogy jelezze a gázai embereknek: a nemzetközi közösség, és különösen Belgium mögöttük áll.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint 31 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 70 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑