Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2015. 11. 19.

A franciák az IÁ módszereit alkalmazzák a muzulmánokkal szemben

2015. 11. 19.

A franciák a párizsi vérengzés után az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet módszereivel lépnek fel az ottani muzulmánokkal szemben – olvasható az al-Jóm asz-Szábe című egyiptomi napilap csütörtöki számában, miközben a többi újság sem fukarkodott a Párizst és Európát érő bírálatokkal.

Az újság a Dáesh-szívű francia címmel jelentetett meg egy véleménycikket. (A Dáesh az Iszlám Állam nevének negatív töltetű arab rövidítése, amelyet a “terrorista” szó helyett is használnak).

A szerző szerint a múlt pénteki merényletsorozat óta “minden Európában élő muzulmánt terroristának tartanak, és a velük szembeni megtorlás az európaiak, kiváltképp a franciák nemzeti kötelességévé vált”.

Abdel-Fattáh Abdel-Moneim szerint ennek egyenes következménye például, hogy “a minap szélsőséges franciák egy csoportja koránégetést rendezett, majd a radikálisok muzulmán nőkre támadtak”.

A francia Yabiladi (Ó hazám) című, arab és francia nyelvű hírportál november 12-én adott hírt arról, hogy Calais városában muzulmánok egy november 8-ai koránégetés miatt tüntettek. Nem világos, hogy Abdel-Moneim erre a hírre utalt-e. Az egyiptomi újságíró azt írja: “attól tartunk, minden francia dáessé válik, szíve megtelik gyűlölettel, rosszindulattal és talán vérszomjjal is”.

Abdel-Moneim elítéli a párizsi támadásokat, és “sátánként” szól Abu Bakr al-Bagdadiról, az IÁ önjelölt kalifájáról, ugyanakkor felhívja a figyelmet a “terrorizmus ellen alkalmazott terrorizmus”, valamint az “Európában egyre terjedő iszlámfóbia” veszélyeire. Meglátása szerint az “iszlám gyűlölői” most kihasználják a történteket (…), és a francia biztonsági megszorításoktól eleve szenvedő hatalmas muzulmán közösség ellen szítanak”.

Az író szerint ugyanebből a “gyűlöletből” fakadóan Franciaország megtagadta a menedéket a “pokolból menekülő” migránsoktól.

“Attól félünk, hogy egyik nap az egész muzulmán közösséget kiutasítják nemcsak Franciaországból, hanem egész Európából” – írja Abdel-Moneim.

A többi egyiptomi lap is kiemelte a Nyugat, azon belül Európa szerepét a muzulmán világot érő csapásokban.

Az egyik legolvasottabb napilap, az al-Maszri al-Jóm karikatúrát jelentetett meg a G20 országcsoport törökországi csúcstalálkozójáról. A rajzon a terrorizmus veszélyeiről folyó tárgyalás résztvevőinek csoportképe látszik, amelyen az IÁ harcosai állnak a világ vezetői között.

Az al-Ahrám című újság karikatúra az Európai Uniót ökölként ábrázolja, amint az arab világ sebtapaszoktól ellepett arcára sújt le, miközben azt mondja: “Hova üssek? Nincs hely az arcodon!”

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑