Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2016. 08. 13.

A németek több mint felének elege van Merkel menekültpolitikájából

2016. 08. 13.

Németországban a lakosság 52 százaléka elégedetlen Angela Merkel kancellár menekültpolitikai irányvonalával – mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.

A ZDF országos köztelevízió Politbarometer című kutatássorozatának új adatait ismertető közleményében kiemelte, hogy a menekültpolitikában Angela Merkel és a kancellárt a szövetségi kormány menekültpolitikai tevékenysége miatt bíráló bajor miniszterelnök, Horst Seehofer álláspontja is megosztja a lakosságot.

A kancellár a németek 44 százaléka szerint jól teljesít a menekültpolitikában, 52 százalék elégedetlen a munkájával. Horst Seehofer esetében 45 százalék az elégedettek és szintén 45 százalék az elégedetlenek aránya.

Az Angela Merkel vezette jobboldali CDU és a Horst Seehofer vezette CSU szövetségének szavazói körében 66 százalék elégedett a kancellár menekültügyi tevékenységével és 29 százalék elégedetlen. Horst Seehofer esetében az elégedettek aránya 46 százalék, az elégedetleneké 47 százalék.

Horst Seehofer pozíciójának az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt választói körében van többségi támogatása; a parlamenten (Bundestagon) kívüli AfD bázisában 74 százalék elégedett a bajor kormányfő menekültügyben kifejtett tevékenységével, és az elégedetlenek aránya csupán 23 százalék. Angela Merkel esetében egy százalék az elégedettek és 99 százalék az elégedetlenek aránya az AfD táborában.

Az 1977 óta végzett Politbarometer-kutatásokban a megkérdezettek a politikusok munkáját általában véve egy mínusz 5-től plusz 5-ig terjedő skálán értékelhetik. A kancellár teljesítményét ezúttal 1,4 pontra értékelték, ami visszaesés a július második felében mért 1,7 ponthoz képest. Azonban a kancellár így is változatlanul a negyedik helyen áll a tíz legnépszerűbb politikus rangsorában.

Horst Seehofer megítélése javult, teljesítményét 0,7 pontra értékelték a július második felében mért 0,3 százalék után. A bajor kormányfő így 2 helyet javított, a 7. helyre került a rangsorban.

A felmérés alapján a pártok támogatottságában nem történt jelentősebb változás a júliusban történt würzburgi és ansbachi – iszlamista hátterűnek tartott – merénylet, illetve az elkövető idegenellenes, rasszista meggyőződésének tulajdonított müncheni vérengzés óta.

A CDU/CSU pártszövetség továbbra is 35 százalékon áll, a koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) támogatottsága 2 százalékponttal 22 százalékra csökkent. A Bundestag ellenzéki oldalán a Zöldek 13 százalékon stagnálnak, a Baloldal 1 százalékponttal erősödve 9 százalékon áll. A Bundestagon kívül az AfD választói támogatottsága továbbra is 11 százalékos, a liberális FDP 1 százalékpontos emelkedés után 6 százalékon áll.

A szavazókorú népességet reprezentáló felmérést a Választási Kutatócsoport (Forschungsgruppe Wahlen) nevű mannheimi intézet készítette a ZDF-nek 1221 ember megkérdezésével augusztus 9-től 11-ig.

 

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑