Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 11. 17.

A szíriai közvetlen párbeszédet kívánja ösztönözni a jövő heti orosz-török-iráni csúcs

2017. 11. 17.

A szíriai kormány és az ellenzék egésze közötti közvetlen, a politikai rendezésről folytatandó párbeszédet szándékozik ösztönözni a jövő heti orosz-török-iráni csúcstalálkozó – jelentette ki pénteken Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Vlagyimir Putyin orosz, Recep Tayyip Erdogan török és Haszan Róháni iráni elnök jövő szerdán Szocsiban ül majd tárgyalóasztalhoz. Szergej Lavrov elmondta, hogy a találkozó előkészítésének keretében még a héten találkozik török és iráni hivatali partnerével, Mevlüt Cavusogluval és Mohamed Dzsavád Zaríffal.

Lavrov kifejtette álláspontját azzal kapcsolatban, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában leszavazták a világszervezet és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szíriai közös vizsgálati mechanizmusának (JIM) pénteken lejáró mandátumának meghosszabbítására vonatkozó, orosz támogatottságú bolíviai javaslatot. Mint mondta, a voksolás eredménye azt mutatja, Washington és szövetségesei nem akarják, hogy a JIM “becsületesen, érthetően és hatékonyan működjön”.

A mandátumhosszabbításról szóló amerikai javaslatot Oroszország vétózta meg. Moszkva egyebek között azt kifogásolta, hogy

az ENSZ és az OPCW szakemberei úgy készítették el a damaszkuszi kormányt elítélő jelentésüket az április 4-én a szíriai Hán Sejkúnnál elkövetett szarintámadásról, hogy ki sem szálltak a helyszínre.

 A JIM jelentésével szemben, amelyben Moszkva feltűnően gyakorinak találta a “lehetséges”, a “valószínű” és a “feltételezhető” kifejezés használatát, az orosz vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy a szíriai településnél nem repülőről ledobott légibomba, hanem egy, a talajon fekvő, feltehetően egy vízvezetékcsőből készített vegyi töltet robbant fel. Oroszország “amatőr természetűnek” minősítette a nemzetközi értékelést, amely megítélése szerint “dilettáns metodológiával” készült.

Lavrov hazugsággal vádolta meg Nikki Haleyt, az Egyesült Államok állandó ENSZ-képviselőjét. Haley azt állította, az elmúlt napokban meghiúsult minden kísérlete, hogy telefonon elérje orosz hivatali partnerét, Vaszilij Nyebenzját, akivel a határozattervezetek szövegének egységesítéséről akart egyeztetni.

“Feltehetően új jelenséggel van dolgunk a nemzetközi kapcsolatokban, már nemcsak hamis hírek vannak, hanem hamis diplomácia is” – mondta.

Szavai szerint az orosz állandó ENSZ-képviselet munkatársai megvitatták a határozattervezettel kapcsolatos aggályaikat amerikai kollégáikkal, akik úgy tettek, mintha azokat figyelembe vették volna, “de nem így történt”. Mint mondta, az amerikai fél a mandátumhosszabbítással változatlanul akarta fenntartani a közös vizsgálati bizottság munkamódszereit.

Lavrov egyértelműen arra célzott, hogy az Egyesült Államok átvette az irányítást a JIM felett, ami ellentmond a nemzetközi szervezetek alapelveinek.

Lavrov minderről a Luis Videgaray Caso mexikói külügyminiszterrel közösen megtartott moszkvai sajtóértekezletén beszélt. Az orosz-mexikói viszony kapcsán megalapozatlannak nevezte azokat az újságcikkeket, amelyek szerint Moszkva beavatkozik a mexikói elnökválaszi küzdelembe, s hozzátette: “sejti”, hogy azok honnan indultak ki.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑