Cadmus fordítás Cadmus
Interjú

2017. 01. 14.

Anasztasziadisz: Minél gyorsabb a megoldás, annál jobb a ciprusiaknak

2017. 01. 14.

Az Euronews tudósítója, Efi Kutszokoszta Genfben készített interjút, Nikosz Anasztasziadisszel, a Ciprusi Köztársaság elnökével:

– A konferencia előtt nagy reményei voltak, végül azonban csak arról döntöttek, hogy folytatják a megbeszéléseket. Ön szerint csak a görög ciprióták tettek átfogó javaslatot az asztalra. Ez azt jelenti, hogy a másik fél nem annyira akar megoldást?

– Először is nem érkeztünk nagy várakozásokkal. Azt akartuk, hogy a párbeszéd elkezdődjék, és ezt elértük. Megkezdődött a területi változások megvitatása a térképek bemutatásával, bár azokkal nem értünk egyet. De ez az első alkalom, hogy valami ilyesmi történik, és ami a garanciákat illeti, ez az első alkalom, hogy Törökország részt vesz a párbeszédben a garanciák eltörléséről, a megszálló csapatok visszavonásáról, párbeszédről beszélünk.

– Ami a garanciákat és a biztonságot illeti, amelyek fő témái a tárgyalásoknak – és ismét láttuk a szakadékot az álláspontok között -, Erdogan elnök azt mondta, hogy csapataik soha nem fogják elhagyni Ciprust, maradnak garanciavállalásként. Még mindig optimista a megoldás esélyét illetően?

– Úgy vélem, nem kell megítélnünk kijelentéseket, bármennyire negatívak legyenek is, a végső eredményt kell nézni. Ha a török álláspont olyan marad, mint most, akkor az azt jelenti, hogy nem akarnak megoldást, nem arra törekszenek.

– Az EU új szerepet akar a tárgyalásokon, és ön is ezt akarja, de tekintve az incidenst a török külügyminiszter és Juncker úr között, Törökország a jelek szerint nem ért egyet ezzel. Milyen messzire tud ön elmenni?

– Ez az incidens nem a lényeget érintette, hanem a folyamattal kapcsolatos kérdéseket: vajon az EU-nak jelenlévőnek, résztvevőnek vagy érintett félnek, illetve megfigyelőnek kellene-e lennie. Nem hiszem, hogy több figyelmet kellene fordítanunk erre. Meg kell mondanom, teljesen elégedett vagyok, nemcsak az EU jelenlétével, amely először fordul elő, hanem a beavatkozásaival is, mivel nem folyik bele abba, amiről a vita szól a felek között, ugyanakkor beleszólást akar abba, hogy bármi legyen is a megállapodás az érintettek között a belső kormányzást és az állam szerkezetét illetően, az összhangban legyen az uniós jogszabályokkal (acquis) biztonsági szempontból, az Európai Unió politikai biztonságának kontextusában.

– Hónapok vagy évek kérdése a megoldás?

– Ami engem illet, napok kérdése lenne, de nem hagyom figyelmen kívül a nehézségeket. Minél gyorsabb a megoldás, az annál jobb a ciprusiaknak.

Euronews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑