Cadmus fordítás Cadmus
Kaukázus

2016. 05. 05.

Az újabb azeri agresszió után atomfegyverhez jutna Örményország?

2016. 05. 05.

A kaukázusi és kisázsiai országok közül talán Örményországnak van a legnagyobb esélye arra, hogy atomfegyverhez jusson. Ez viszont megváltoztatná a térségbeli erőviszonyokat, amibe a nagyhatalmak is beleszólnának.  – közölte a RusArmInfo

Az oroszországi örmények hírportálja szerint Örményország rendelkezik a megfelelő szürkeállománnyal, amivel dúsított uránt tudna a kaukázusi ország előállítani.

Herat Bakradiat, volt örmény miniszterelnök szerint ahhoz, hogy az ország megvédje magát, Jerevánnak nincs más lehetősége, minthogy atomfegyverhez jut.

A pár hete kirobbant négynapos örmény-azeri konfliktus következményeként Isztambulban, az Iszlám Együttműködés Szervezetének csúcstalálkozóján, a részvevő országok közös nyilatkozatban szólították fel Örményországot, hogy vonuljon ki Hegyi-Karabahból. Ankara is biztosította az azerieket, hogy Törökország készen áll akár katonailag is támogatni Azerbajdzsánt egy Örményország elleni háborúban.

Törökország katonai fenyegetése és az iszlám országok politikai nyomásának hatására egyre népszerűbb lett az örmény lakosság körében az atomfegyver birtoklásának gondolata.

Örmény fizikusok és kémikusok tucatjai vettek rész az egykori Szovjetunió atom programjában. Moszkvának nagyrészt örmény tudósok közreműködésével sikerült atom és hidrogénbombát kifejlesztenie.

Yuri Hovhannisyan örmény-orosz fizikus szerint Örményország rendelkezik azzal a szakmai háttérrel, hogy uránt dúsítson, de ez nagyon kevés ahhoz, hogy valóban atomfegyver kerüljön a birtokába.

Hovhannisyan szerint először is az anyagi hátteret kell biztosítani egy ilyen nagy projektnek, másodszor a térségbeli államok és a nagyhatalmak sem hagynák szó nélkül, hogy egy ilyen kis állam a nukleáris fegyvereket birtokló országok közé álljon.

Yuri Hovhannisyan közreműködött a Radzerfordium (104), Dubnium (105), Sziborgium (106) és a Borium (107) elemek felfedezésében.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑