Cadmus fordítás Cadmus
Bahrein

2016. 06. 27.

Bahreinban kínzással félemlítik meg a rezsim ellenzőit

2016. 06. 27.

 

Egy bahreini emberi jogi csoport szerint a Manama rezsim módszeresen alkalmazza a kínzást az ellenzék megfélemlítésére.

Vasárnap az Emberi Jogok Bahrain központja (BCHR) közzétett egy jelentést “2011-től 2016-ig a kínzás sikolyai még mindig visszhangzanak” címmel, amelyben határozottan elítélte az al Khalifah rezsim általi elnyomást, melyet a rezsim ellenzői ellen alkalmaz.

1f9966f3-91ae-4f6b-80cb-17f3ea030d68

Egy bahreini férfi gyászolja a 17 éves Ali Abdulghani-t a temetésén, aki egy rendőrségi hajsza során szerzett sérüléseibe halt bele Manamától délre, Shahrakkan faluban 2016. április 5-én 

A jelentés közzététele egybeesett a kínzás áldozatai támogatásának nemzetközi napjával.

A BCHR dokumentumai felsorolják a bahreini hatóságok által a politikai foglyok és a kiskorúak ellen használt rossz bánásmódot és kínzásokat, mint például a verés, kényszerített állás, elektrosokk, alvásmegvonás, éheztetés, megalázó és lealacsonyító bánásmód, a családtagok fenyegetése vagy szexuális visszaélés.

“A Nemzetközi Büntetőbíróság által nyújtott hiteles dokumentumok azt mutatják, hogy a magas rangú bahreini tisztviselők feladata a foglyok kínzása és zaklatása Bahrein börtöneiben”, – nyilatkozta szintén múlt év ősszel az FNA részére Ali al-Bahrani, a Bahreini Iszlám Amal Párt tagja.

Seyed Yahya al-Husszein, a Bahreini Iszlám Amal Párt másik tagja pedig azt mondta az FNA-nak, hogy “a bahreini rezsim bántalmazta a nőket és a gyermekeket (a börtönökben), hogy arra kényszerítse őket, együttműködjenek a rezsim titkosszolgálataival és azonosítsák a forradalmi mozgalmakat és tagjaikat”.

3e5a62df-fd34-4e64-bbf6-69ef9b51cdf0

Egy bahreini tüntető sétál a biztonsági erők által bevetett könnygázban egy összecsapássá fajult tüntetés során Manamától délre, Sitra faluban 2016. január 1-jén 

Az érdekképviseleti csoport azt is hangsúlyozza, hogy a bahreini kormány nem tartja be a nemzetközi jogot, különös tekintettel a kínzás bűncselekményére.

“Bahrein 1998. március 6-án csatlakozott Egyesült Nemzetek Kínzás és más kegyetlen vagy megalázó büntetések elleni nemzetközi egyezményéhez (UN-CAT). Az egyezményben meghatározott kötelezettségekkel összhangban Bahrein jelentése 1999-ben volt esedékes. Mindazonáltal Bahrain kormánya 2004-ben, öt év késéssel terjesztette be a jelentését. Bár Bahrein első szerződés szerinti időszakos jelentése 2007-ben volt esedékes, időszakos jelentést nem terjesztettek be azóta.” – írja a szervezet a közleményében.

Hamad bin Isa Al Khalifa, Bahrein királya 

A védtelen emberek elleni erőszak 2011 márciusában fokozódott, miután egy rendőrségi, katonai és biztonsági erőkből álló szaúdi vezetésű konglomerátum csatlakozott a békés tüntetések leveréséhez.

A konglomerátum erőit a Perzsa Öböl-menti Együttműködési Tanács (PGCC) tagjai – főleg a szintén elnyomó Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek adták Kuvait, Omán és Katar mellett a Manama rezsim védelméért.

Több száz tüntetőt öltek meg, több száz eltűnt és több ezer megsérült a bahreini és szaúdi katonák agressziói során.

Több ezer embert, köztük ellenzéki párttagokat és vallási vezetőket, valamint neves emberi jogi aktivistákat tartóztattak le, miközben több száz embert küldtek száműzetésbe. Az összes nemzetközi emberi jogi szervezet elítélte az Al-Khalifa rezsim békés tüntetések elleni szélsőséges agresszióját.

917eac3b-e764-43be-bf58-c94ede26cda2

Bahreini tüntetők követelik, hogy adják vissza Isa Qassim sejk bahreini síita pap állampolgárságát Manamától a fővárostól nyugatra, Diraz falúban a háza közelében 2016. június 20-án 

Folytatják Isa Qasim sejkért az ülősztrájkot

A prominens síita muzulmán pap, Isa Qassim sejk támogatói már szerda óta folytatják az ülősztrájkot, a lakhelyén, Diraz faluban tiltakozásul azért, amiért Manama elvette a pap állampolgárságát.

Szolidaritásból Nuwaidrat faluban is tiltakozásokat tartottak a vezető muszlim papért.

Az Al Khalifah rezsim június 20-án vette el Isa Qasim sejk állampolgárságát, kevesebb mint egy héttel azt követően, hogy a Bahrein Igazságügyi Minisztérium felfüggesztette az al-Wefaq és az ellenzéki Iszlám Felvilágosodás Intézet, valamint az al-Risala Iszlám Szövetség tevékenységét.

Ali Salman sejk, az al-Wefaq főtitkára 2014. december e óta szintén börtönben ül, ugyanis azzal vádolják, hogy megpróbálja megdönteni a rendszert, és külföldi hatalmakkal működik együtt, amelyet ő határozottan tagad.

Orientalista.hu – (Press TV, Persianews)

Megosztom:

,
Back to Top ↑