Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2018. 08. 23.

Beszivárog a politika a mekkai zarándoklatra

2018. 08. 23.

A szaúdi tájékoztatás szerint a tavalyinál is több, mintegy kétmillió zarándok érkezett idén Mekkába, hogy részt vegyen a minden muszlim hívőnek legalább egyszer az életben kötelező zarándoklaton, a katariaknak azonban idén nem sikerült eljutni az iszlám vallás legszentebb helyére – Doha legalábbis azt állítja, Rijád a zarándoklatra is kiterjesztette a katari blokádot.

Több mint egy év telt el azóta, hogy Szaúd-Arábia, illetve szövetségesei, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom politikai és gazdasági – szárazföldi, légi és tengeri – blokád alá vonták Katart, amiért az Arab-öböl menti miniállam – szerintük – túlzottan jó viszonyt ápolt Iránnal.

Rijád és Doha azóta sem jutott dűlőre a konfliktus kimenetelét illetően, a feszült légkörben pedig elég egy szikra a konfliktus újabb fellángolásához: pont ez történt a most vasárnap kezdődött, péntekig tartó mekkai zarándoklat, azaz a hádzs alkalmával, amelyre Szaúd-Arábia mintegy kétmillió muszlim zarándokkal számolt. Csakhogy – legalábbis Katar állítása szerint – a folyamatos diplomáciai viszály következményeként Rijád megtiltotta a katari zarándokoknak a hádzson való részvételt.

Az al-Dzsazíra című katari hírportál szerint az iszlám vallás ötödik oszlopaként számon tartott zarándoklatot szabályozó kvótarendszer alapján mintegy 1200 katari állampolgárnak lett volna joga idén részt venni a rituálén, ehhez képest azonban – Doha szerint – a blokád alá vont állam polgárai egyáltalán nem jutottak engedélyhez az iszlám világ legszentebb helyére való bebocsátáshoz. Katar nemzeti emberi jogi bizottsága arról számolt be, Rijád szándékosan leállította az utazási irodák által használt elektronikus regisztrációs felületet, így a zarándokoknak esélyük sem volt a részvételre.

Szaúd-Arábia tagadta a vádakat, és Katart tette felelőssé az elektronikus rendszerhez való hozzáférés megakadályozásáért. Egy, a hírforrások által idézett szaúdi tisztviselő szerint a katari zarándokok megérkeztek a helyszínre, noha azt nem említette, hányan, illetve hogy a zarándokok közvetlenül az öböl menti miniállamból érkeztek-e Mekkába vagy esetleg egy harmadik országból.

Katari utazási irodák beszámolói szerint azonban már tavaly, tehát a válság kirobbanását követő zarándoklaton is jelentősen csökkent a bevételük, hiszen az engedélyek akadozása miatt rengeteg zarándoknak kellett visszafizetniük az utazásra szánt összeget.

Kedden megkezdődött az íd al-adhá nevű háromnapos iszlám áldozati ünnep, amelynek részeként világszerte muszlimok százmilliói emlékeznek meg Ábrahámról, aki Isten akaratának eleget téve kész volt feláldozni fiát, Izmáelt. Ábrahámot Isten arra kérte, hogy fektesse le a mai mekkai szentély alapjait.

A hádzs alkalmával a muszlim hívők a zarándoklat első lépéseként – rögtön egy rituális mosakodást követően – ezt az az al-Maszdzsid al-Haram-mecsetben található Kábát kerülik meg hétszer az óramutató járásával ellentétes irányban. A téglatest alakú szentélyt a muszlim hívők Isten házának tartják, amelynek falában található a muszlimok legszentebb ereklyéje, a fekete kő, amely a szó szoros és átvitt értelmében is a vallás sarokköve.

Magyar Idők – Tóth Loretta

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑