440 pár cipőt akasztottak az isztambuli házfalakra

Egy török képzőművész magas sarkú cipőkkel borította be két isztambuli ház oldalát. Így állít emléket azoknak a nőknek, akiket 2018-ban a saját férjük gyilkolt meg.

Nagyon erős installációval hívja fel az isztambuli járókelők figyelmét a családon belüli erőszakra Vahit Tuna képzőművész. A házfalakra felakasztott 440 pár női cipővel azokra az áldozatokra emlékezik, akiket a férjük ölt meg. A családon, illetve párkapcsolaton belüli erőszak sokakat érintő, valós probléma Törökországban is, ennek ellenére tabunak számít, a közbeszédben nem nagyon esik szó róla. A két installáció Isztambul Kabataş és Beyoğlu negyedében található, a cipők hat hónapon keresztül lesznek kint – írja a Metro.

.

A cipőakasztásnak egyébként hagyománya van Törökország egyes részein: ha valaki meghal egy háznál, akkor az otthona utcafronti falára kiteszik az elhunyt cipőjét.

Vahit Tuna egy török sajtóorgánumnak azt nyilatkozta, hogy szerinte a magas sarkú cipők a függetlenség, az ellenszegülés és a női erő szimbólumai, de az áldozatoknak nem volt meg a lehetőségük, hogy független életet éljenek.

2017-ben Törökországban 409 nő halt meg a családon belüli erőszak következményeként, ez a szám nőtt 440-re a tavalyi évben.

HVG

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑