2017. 04. 27.

80 millióért arab befeketőké lehet a Párizsi udvar

A Párisi udvar műemléki épületét még 2014-ben adta el 2,1 milliárd forintért a Rogán Antal vezette önkormányzat arab befektetőknek, akik ötcsillagos szállodát álmodtak a helyre.

Az építkezést a kormány kiemelt beruházássá minősítette, és az Eximbank adott hozzá testre szabott hitelt. Mindez talán nem véletlen, hiszen a befektető jó kapcsolatot ápol Orbán Viktorral.

A 21,95 millió eurós (tehát 6,85 milliárd forintos) „versenyképességet javító belföldi beruházási hitel” kedvezményezettje a Párisi udvart megszerző és luxushotellé, üzletközponttá alakító arab szállodás csapat. Név szerint a Párizs Property Kft.-t birtokló, a budapesti Műegyetemen végzett, emírségi illetőségű Majdi Ayeshről van szó. Aki mögött kezesként ott áll a Ferenciek terei projekt menedzsmentfeladatit ellátó Parisi Udvar Hotel Kft., melynek két tulajdonosa, a palesztin származású – de Jordániából érkezett – Zuhair Awad és Sameer Hamdan. Ugyanez a Mellow Mood „márkanéven” futó páros üzemelteti a szomszédos Buddha-Bar luxusszállót a Klotild-palotában – és még tucatnyi egyéb hotelt.

A szerződésben először úgy rendelkeztek, hogy maga az udvar, a két átjáró és a passzázs is a befektető birtokába kerül, de később korrigált az önkormányzat, és közhasználatot írt elő, némi korlátozással. Viszont ha a szálloda tulajdonosa bírósági úton megtámadja ezt a passzust, akkor 80 millió forintnak megfelelő kötbérért cserébe magántulajdonba kerülhetnek a most bárki által használható részek is.

Ami azért fontos, mert mint tavaly decemberben kiderült, a beruházó tervei szerint magából az udvarból lesz a luxusszálloda lobbija, és ott lesz a főbejárat is, a passzázs pedig fűthető belső térré változik. Vagyis nem közhasználattal terveztek – írta a Magyar Narancs.

Orientalista.hu – (Magyar Narancs, 24.hu)

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑