Cadmus fordítás Cadmus

Rendkívüli intézkedésekkel küzdenek a járvány ellen Közép-Ázsiában

2020. 03. 25.

Megjelent a koronavírus-járvány a közép-ázsiai és kaukázusi volt szovjet tagköztársaságok területén is, ahol szigorú intézkedésekkel igyekeznek elejét venni a fertőzés terjedésének.

Pénzbüntetéssel sújtják március 25-től azokat az üzbég állampolgárokat, akik védőmaszk nélkül tartózkodnak a közterületeken – közölte szerdán Hajot Samszutdinov, az üzbég főügyészség szóvivője.

Üzbegisztánban március 23. óta tilos maszk nélküli járni a közterületeken, március 25-től pedig 223 ezer üzbég szom (több mint 6700 forint) összegű pénzbírságot állítanak ki a szabály megsértőjének, újabb szabálysértés esetén az említett összeg háromszorosát – áll a közleményben.

A közép-ázsiai országban március 15-én jelentették az első, új koronavírussal fertőzött személyt egy Franciaországból érkező nő esetében. Még aznap a kormány úgy határozott, hogy karantént rendel el az összes óvodában és oktatási intézményben, betiltja a tömeges rendezvényeket, egyúttal felfüggeszti a szállítmányozást más országokkal. Március 23-án az összes határátkelőhelyet lezárták, kedden pedig lezárták a fővárost, Taskentet mindennemű szállítási tevékenység elől.

Üzbegisztánban eddig 55 koronavírusos megbetegedést jegyeztek fel.

A szomszédos Kirgizisztánban a kormány engedélyezte a létfontosságú, állami engedéllyel nem feltétlenül rendelkező gyógyszerek és orvosi felszerelések importját a koronavírus-járvány idejére – tudatta szerdán a kirgiz kabinet sajtószolgálata, amely szerint a vonatkozó rendelkezést aláírta Muhammedkalij Abilgazijev miniszterelnök. A kabinet ezenkívül engedélyezte a védőmaszkok előállítását és gyártását engedélyeztetés és állami bejegyeztetés nélkül is.

Kirgizisztánban szerdától éjszakai kijárási tilalmat vezettek be az ország három legnagyobb városában, a fővárosban, Biskekben, továbbá a második legnagyobb városban, Osban, az azonos nevű terület székhelyén, illetve Zsalal-Abad terület azonos nevű székhelyén – erről a járvány terjedésének megelőzéséért felelős kirgiz törzs tájékoztatta a TASZSZ orosz hírügynökséget. A törzs szóvivője elmondta, hogy a kijárási tilalom este 8 órától reggel 7 óráig van érvényben.

A kirgiz külügyi tárca szerdán beszámolt arról, hogy csaknem 200 állampolgárát szállíttatta haza Törökországból, ahol a koronavírus-fertőzés terjedésének veszélye miatt korlátozásokat vezettek be a légi utasszállításban.

A Kirgizisztánnal határos Tádzsikisztán kedden lezárta az előző országgal közös határt a koronavírus körül kialakult helyzet miatt a tádzsik külügyminisztérium tájékoztatása szerint.

A térségbeli Kazahsztánban hét újabb koronavírus-fertőzéses esetet jegyeztek fel, így a helyi egészségügyi minisztérium sajtószolgálatának tájékoztatása szerint 79-re nőtt a fertőzöttek száma az országban. Dauren Abajev kazah információs és közösségi fejlesztési miniszter keddi bejelentése szerint a koronavírus miatt kialakult rendkívüli helyzet bevezetésével összhangban felfüggesztik a fiatalok besorozását a hadseregbe, egyúttal a 2019 tavaszán behívott fiatalok leszerelését is felfüggesztik.

Az észak-kaukázusi Örményországban felfüggesztették a régiók és városok közötti utasszállítást a koronavírus folyamatos terjedése miatt, Tigrán Avinján, az örményországi rendkívüli állapotért felelős miniszterelnök-helyettes döntése nyomán. A kabinet sajtószolgálata már kedden beszámolt arról, hogy a miniszterelnök-helyettes az állampolgárok mozgására vonatkozó korlátozások bevezetéséről határozott. Avinján elmondta, hogy a héten csak az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak lesznek nyitva, valamint csak az alapvető szolgáltatások lesznek elérhetőek. A kaukázusi országban a legutóbbi adatok szerint 235 koronavírus-fertőzéses esetet jegyeztek fel, több mint 700 ember van karanténban.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,




Back to Top ↑