Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Kaukázus

2023. 09. 29.

Örményország a Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordult, hogy rendelje el az azeri csapatok kivonását

2023. 09. 29.

Örményország a Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) fordult, hogy utasítsa Azerbajdzsánt valamennyi katonája kivonására a hegyi-karabahi polgári létesítményekből, és arra, hogy könnyítse meg az ENSZ bejutását a területre – közölte pénteken a bíróság.

Az ICC februárban utasította Azerbajdzsánt, hogy biztosítsa a szabad mozgást az Azerbajdzsánba beékelődött, többségükben örmények lakta szakadár területet és Örményországot összekötő Lacini-folyosón.

Azerbajdzsán meghívta az ENSZ küldöttségét, hogy a közeli napokban látogasson Hegyi-Karabahba – közölte a bakui külügyminisztérium, miközben az azeri hadműveletet követően az örmény nemzetiségűek tömegesen hagyják el a szakadár területet.

Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője megerősítette, hogy egy segélyezésért felelős magasrangú ENSZ-vezető a hét végén Hegyi-Karabahba látogat. Harminc év után ez lesz a világszervezet első látogatása a területen.

A küldöttség a helyszínen értékeli a helyzetet és felméri mind a maradók, mint a távozók humanitárius szükségleteit – mondta pénteken Stéphane Dujarric újságíróknak, egyben felszólítva a feleket, tartsák tiszteletben a nemzetközi jogot.

A küldöttség a humanitárius feladatokra és ennek részekét a védelem más kérdéseire is összpontosítani fog – mondta.

Az Egyesült Államok és más országok felszólították Bakut, engedjen be nemzetközi megfigyelőket az emberi jogok esetleges megsértése miatti aggodalmak okán. Örményország etnikai tisztogatással vádolta meg Azerbajdzsánt, amelyet Baku határozottan tagad.

“A látogatás lehetővé teszi (a küldöttség számára), hogy felmérje a térségben kifejtett azeri humanitárius tevékenységet” – áll a bakui külügyminisztérium közleményében.

“Ezen túl a csoport tagjainak megmutatjuk az egyes intézmények újjáépítését, az illegális örmény erők lefegyverzését és a lőszereik elkobzását, csakúgy mint az aknák jelentette veszélyt” – olvasható a dokumentumban.

Előzőleg egy azeri kormányilletékes azt is közölte, hogy újságírók szintén a nemzetközileg Azerbajdzsán részeként elismert, de az 1990-es évektől a szakadárok vezette térségbe látogathatnak.

Az örmény kormány becslése szerint megközelítőleg 93 ezer hegyi-karabahi – a lakosság több mint háromnegyede – hagyta el a beékelődést péntek délutánig Baku ígérete ellenére, amely szerint garantálja az ott maradók polgári szabadságjogait.
Ilham Aliyev azeri elnök csütörtökön Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetésében kijelentette, hogy a hadserege csak katonai létesítményeket támadott a terrorellenes műveletek során, polgári személyeknek nem esett bántódásuk – közölte az azeri elnöki hivatal.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑