Cadmus fordítás Cadmus

A divatvilágot is elérte az ujgurok helyzetével kapcsolatos diplomáciai háború

A világ legnagyobb divatcégeit is elérte péntekre az a diplomáciai háború, amely Kína és a nyugati országok között tört ki a hszincsiangi ujgurok helyzete miatt.

Több nagy nyugati divatcég – például a svéd H and M, az amerikai Nike, a német Adidas vagy a japán Uniqlo – már tavaly bejelentette, hogy nem hajlandó Kínától olyan alapanyagot vásárolni, amelyet Hszincsiangban kényszermunkával állíttatnak elő. A térségből származik a világ ruhaiparában felhasznált összes alapanyag csaknem 20 százaléka.

Ezek a bejelentések – az ujgurok miatti diplomáciai vita kiújulásával – most ismét a figyelem középpontjába kerültek, és társadalmi vitát váltottak ki. Az AFP hírügynökség szerint a Kínai Kommunista Párt ifjúsági szervezete tette fel a cégek tavalyi közleményeit a Weibo kínai közösségi oldalra.

Számos kínai híresség megszakította kapcsolatát az érintett nyugati divatmárkákkal, az H and M termékei pedig el is tűntek a kínai internetes áruházakból.

Az Egyesült Államok szerint Peking gondosan kiszámított lépéséről van szó. A washingtoni külügyminisztérium szóvivője közölte: elítélik ezt a kínai médiakampányt és árubojkottot, valamint kiállnak a szóban forgó nyugati cégek mellett, amelyek tartják magukat ahhoz az elvhez, hogy nem használnak kényszermunkával előállított árut.

MTI

Sharing is caring!

,
Back to Top ↑