Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

A Hegyi-Karabahi konfliktusban érintettek jogainak védelme kulcsfontosságú a békefolyamat sikeréhez

2024. 01. 12.

Az örmény és az azerbajdzsáni hatóságoknak a béketárgyalások során az emberi jogok védelmére kell összpontosítaniuk, és szavatolniuk kell, hogy szigorú emberi jogi biztosítékokat fektessenek le a hegyi-karabahi konfliktus által érintettek számára – jelentette ki a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa pénteken.

Dunja Mijatovic októberi, Örményországban és Azerbajdzsánban tett látogatását követően közzétett nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy szeptemberben néhány nap leforgása alatt az azeri katonai beavatkozás miatt több mint 101 ezer örmény hagyta el a karabahi régiót, ment át Örményországba. Ezt követően Azerbajdzsán teljes ellenőrzést szerzett a régió felett.

Az emberi jogi biztos hangsúlyozta, annak oka, hogy a karabahi örmények elhagyták a régiót, az volt, hogy semmilyen biztonsági vagy védelmi garanciát nem kaptak, számukra az otthon elhagyása volt az egyetlen ésszerű lehetőség.

Mijatovic üdvözölte az örmény hatóságok azon erőfeszítéseit, hogy a Karabahból érkező rászorulóknak alapvető segítséget nyújtanak, ugyanakkor hangsúlyozta: szavatolni kell minden szükséges támogatáshoz való közép- és hosszú távú hozzáférést is.

“Az Európa Tanács tagállamainak továbbra is pénzügyi támogatást kell nyújtaniuk annak biztosítására, hogy a lakóhelyüket elhagyni kényszerülők és a befogadó lakosság humanitárius szükségletei maradéktalanul kielégíthetők legyenek” – fogalmazott.

Az emberi jogi biztos hangsúlyozta, hogy a közelmúltban lakóhelyüket elhagyni kényszerült karabahi örményeknek lehetőséget kell biztosítani arra, hogy biztonságban és állampolgárságuk, illetve jogi státusuk szavatolása mellett térhessenek vissza otthonaikba. Az esetleges végleges visszatérésig haladéktalanul meg kell találni a módját annak, hogy a karabahi örmények ideiglenesen hazalátogathassanak, megnézhessék otthonaikat, és ellátogassanak azokba a temetőkbe, ahol szeretteik nyugszanak – emelte ki.

Az azerbajdzsáni hatóságok feladata annak biztosítása, hogy a karabahi örmények által hátrahagyott ingatlanokat megvédjék a fosztogatóktól vagy azok illetéktelen elfoglalásától – hangoztatta. Azoknak az örményeknek pedig, akik a karabahi régióban maradtak, szintén részesülniük kell minden emberi jogi védelemben, beleértve a mozgás szabadságának gyakorlását is – húzta alá.

Mijatovic üdvözölte az azerbajdzsáni kormány lépéseit a menekültek visszatérésének elősegítése érdekében, és reményét fejezte ki, hogy minden menekült, aki ezt kívánja, a lehető leghamarabb biztonságban és méltóságban hazatérhet.

“A nemzetközi humanitárius jog és az emberi jogok súlyos megsértésére vonatkozó, a karabahi konfliktussal kapcsolatban bejelentett minden állítást hatékonyan és azonnal ki kell vizsgálni. Az elkövetőket bíróság elé kell állítani, és ha tisztességes, független és pártatlan tárgyalás után bűnösnek találják, el kell ítélni és meg kell büntetni őket” – fogalmazott.

Az emberi jogi biztos végezetül mindkét ország hatóságait felszólította a gyűlöletbeszéd elleni küzdelemre, valamint a kölcsönös megértés és bizalom előmozdítására.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑