Cadmus fordítás Cadmus

A kiszivárgott ukrajnai háborús hangbotrány után Scholz nyomozást ígér

2024. 03. 03.

Az orosz média a közelmúltban nyilvánosságra hozott egy kiszivárgott felvételt, amelyen német tisztviselők a Taurus nagy hatótávolságú rakéták működési és célzási részleteit tárgyalják.

Olaf Scholz német kancellár szombaton Berlint megszégyenítve bejelentette, hogy teljes körű vizsgálatot indítanak, miután az orosz közösségi médiában az ukrajnai háborúval kapcsolatos titkos katonai találkozókról készült felvételt sugároztak.

A német Bundeswehr a krími híd megsemmisítését tervezte , ugyanazt, amelyet Ukrajna is elismert a bombázásban, amerikai és brit csapatok esetleges közreműködésével – állítja Margarita Simonyan, a Russia Today főszerkesztője egy közel 40 percre hivatkozva. kiszivárgott hanganyag azt mondja, hogy rendelkezik.

Simonyan ezután hivatalos vizsgálatokat intézett német diplomáciai személyiségekhez, hogy tisztázzák az orosz-német kapcsolatokat, valamint a NATO részvételét az ukrajnai háborúban.

A 38 perces, február 19-i kiszivárogtatásból kiderül, hogy a tisztek megvitatják a saját gyártású Taurus nagy hatótávolságú rakéták működési és célzási részleteit , amelyeket Németország Ukrajnába szánt küldeni. Érdekes módon a megbeszélés módja azt sugallta, hogy abban már megegyeztek.

A tisztek arról is beszéltek, hogyan lehet fenntartani a valószínű tagadhatóságot, hogy Németország a lehető legközelebb léphessen a közvetlen érintettség „ vörös vonalához ”, anélkül, hogy átlépné azt.

Római útja során Scholz újságíróknak azt mondta, az ügy “nagyon komoly”, és “gondosan, nagyon intenzíven és nagyon gyorsan” vizsgálják.
A német Welt című újság péntek este azt közölte, hogy a hanganyag, amely jelenleg a Bundeswehrben köröz, jelenleg “autentikusnak” minősítették, miután alaposan megvizsgálták.

A Der Spiegel azt is közölte, hogy a felvételt “hitelesnek minősítették”, és “az első értékelés szerint az MI által támogatott hamisítás nagyrészt kizárt”.

Mivel a német kémelhárítás azonnal megkezdte a hanganyag kivizsgálását, a német védelmi minisztérium megtagadta, hogy foglalkozzon annak tartalmával, bár megjegyezte, hogy a hadsereg “ellenőrzi, hogy a légierőn belüli kommunikációt lehallgatták-e “.
“Nagyon problémás esemény”

Tino Chrupalla, az Alternatíva Németországnak (AfD) német szélsőjobboldali párt társelnöke szombaton arra figyelmeztetett, hogy Németország belekeveredhet a Moszkva és Kijev között zajló konfliktusba, ha folytatja Taurus rakétáinak Ukrajnának való átadását.
A német törvényhozók a múlt héten az ellenzék azon indítványa ellen szavaztak, hogy Kijevnek nagy hatótávolságú Taurus rakétákat szállítsanak a folyamatban lévő háború két éve.

A zöldpárti politikus, Konstantin von Notz azt mondta az RND műsorszolgáltatónak, hogy “ha a történet igaznak bizonyul, az rendkívül problematikus esemény lenne”.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy a kiszivárogtatás bizonyítéka annak, hogy Ukrajna és támogatói “egyáltalán nem akarnak változtatni irányukon, és stratégiai vereséget akarnak okozni Oroszországnak a csatatéren”.
Maria Zakharova, a külügyminisztérium szóvivője megjegyezte, hogy ha Németország nem ad “azonnal” magyarázatot a tárgyalásokra, azt “bűnösségének beismerésének” fogják tekinteni.

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök a Telegramon azt írta, hogy a németek “ismét esküdt ellenségeinkké váltak”.
A német ellenzéki konzervatívok képviselője, Roderich Kiesewetter arra figyelmeztetett, hogy más felvételek is napvilágra kerülhetnek, és a ZDF német médiának azt mondta , hogy “számos más beszélgetést minden bizonnyal lehallgattak, és egy későbbi időpontban Oroszország javára kiszivároghatnak”.

Feltételezte, hogy a beszélgetést “szándékosan szivárogtathatták ki”, hogy megakadályozzák a Taurus rakéták Németország általi szállítását.
Mi az a Taurus rakéta?

A Taurus rakétát vadászgépről indítják, és közel fél tonnás robbanófeje akár 310 mérföldre (kb. 500 kilométerre) lévő megerősített cél ellen is használható, ami majdnem megegyezik az Egyesült Királyságban gyártott Storm Shadow cirkálórakétákkal. .
Ez azt jelenti, hogy a Taurus rakéta eltalálhatja az orosz fővárost , Moszkvát, amely mintegy 450 kilométerre van az ukrán határtól.

Az ukrajnai háború 2022 februári kezdete óta Németország Leopard harckocsikkal és IRIS-T légvédelmi rendszerekkel segíti Ukrajnát, Nagy-Britannia és Franciaország pedig Storm Shadow és Scalp cirkálórakétákkal látta el az országot.

A teljes eszkalációtól tartva Olaf Scholz német kancellár megpróbált ellenállni minden belföldi és külföldi nyomásnak, hogy Ukrajnát a nagy hatótávolságú Taurusszal segítse, bár Németország a második legnagyobb katonai segítségnyújtó a volt szovjet nemzetnek.

Oroszország 2022 óta ismételten figyelmeztette az Egyesült Államokat és nyugati szövetségeseit , köztük Németországot, hogy ne vegyenek részt a háborúban, hangsúlyozva, hogy minden lehetséges módon megvédi magát. Hangsúlyozta azt is, hogy a Nyugat és a NATO közvetlen szerepet játszott abban, hogy folyamatosan fejlett fegyverekkel és katonai felszerelésekkel segíti Ukrajnát.

Orientalista.hu – Karoly Kuti

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑