Cadmus fordítás Cadmus

A Luganszki Népköztársaság erői elfoglalták Sziverszk városát is

2022. 07. 19.

A luganszki népi milícia bejelentést tett hétfőn Sziverszk város elfoglalásáról, miközben az orosz védelmi miniszter az orosz erők elsőrendű feladatának nevezte meg a polgári célpontokat támadó, nagy hatótávolságú ukrán fegyverek megsemmisítését.

Vitalij Kiszeljov, a Luganszki Népköztársaság (LNR) belügyminiszter-helyettese az orosz Pervij Kanal tévécsatornának nyilatkozva bejelentette, hogy Sziverszk teljes egészében a luganszki erők ellenőrzése alá került. Kifejezte reményét, hogy néhány napon belül a Bahmuttól 15 kilométerre fekvő Szoledart is sikerül elfoglalni. Beszámolója szerint az ukrán fegyveres erők ezen a településen közigazgatási épületeket aknáztak alá.

A háború előtt a mintegy 11 ezer lakosú Sziverszk fontos közlekedési csomópont Bahmut, illetve a Szlovjanszk-Kramatorszk agglomeráció irányába. A város 30 kilométerre nyugatra fekszik az orosz és a szövetséges erők által korábban bevett Liszicsanszktól.

Eduard Baszurin, a donyecki népi milícia parancsnokhelyettese ugyanezen a tévécsatornán azt mondta, hogy a szakadár erők félig bekerítették Avdijivkát, és két helyen elzárták a város és Kosztyantyinivka közötti utat. Mint mondta, hídfőállást készítenek elő ahhoz, hogy megkezdjék a köztársaság területének teljes felszabadítását.

Baszurin a Rosszija 24 hírtelevíziónak azt mondta, hogy a Donyec-medence területének teljes felszabadítása idén befejeződik. Konkrétabb dátumot nem nevezett meg. Vasárnapi bejelentés szerint a két Donbassz köztársaság fegyveresei orosz tűztámogatással eddig 253 települést szabadítottak fel a Donyecki Népköztársaság területén.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentésben egyebek között 250 külföldi zsoldos, hatvan ukrán nacionalista és két Mi-8-as helikopter megsemmisítéséről számolt be. A külföldi fegyvereseket a tábornok szerint Kosztyantyinivka faluban érte csapás.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 257 repülőgépet, 142 helikoptert, 1564 drónt, 356 légvédelmi rakétarendszert, 4099 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 759 rakéta-sorozatvetőt, 3157 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4392 speciális katonai járművet veszítettek.

Kiszeljov egyébként azt is elmondta, hogy a hivatalos vizsgálat – amelynek eredményét hamarosan közzéteszik – megállapította, hogy a mariupoli drámaszínházat az épület belsejében felhalmozott robbanóanyaggal robbantották fel március 16-án ukrán fegyveresek. Az orosz védelmi minisztérium korábban az általa nacionalistának nevezett Azov ukrán alakulatot tette felelőssé a provokációért, Kijev szerint pedig orosz katonai csapás érte az épületet.

Andrej Marocsko, a luganszki nép milícia alezredese a RIA Novosztyi hírügynökség szerint azt állította, hogy az ukrán oldalon szervkereskedelemre szakosodott nyugati sebészek tevékenységét észlelték.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑