Cadmus fordítás Cadmus

A mekkai zarándoklatot is pozitívan befolyásolta a szaúdi-iráni kapcsolatok javulása

2023. 06. 27.

A mekkai zarándoklatra is hatással volt a szaúdi-iráni diplomáciai kapcsolatok rendezése, az idén több mint 86 ezer iráni vesz részt a héten kezdődött éves nagy zarándoklaton (háddzs) – derül ki keddi mekkai és teheráni jelentésekből.

A két rivális közel-keleti ország márciusban állapodott meg arról, hogy hétévnyi feszültség után helyreállítják a diplomáciai kapcsolatokat, és újra megnyitják nagykövetségeiket. A kapcsolatfelvétel keretében Feiszal bin Farhán Ál Szaúd szaúdi külügyminiszter június 17-i iráni tárgyalásai után közölte: a szaúdi király és a trónörökös várják, hogy Ebrahim Raiszi iráni elnök elfogadja meghívásukat egy közeljövőbeli rijádi látogatásra.

Teherán és Rijád között azt követően szakadtak meg a diplomáciai kapcsolatok, hogy 2016-ban szélsőségesek megtámadták a szaúdi nagykövetséget Teheránban, megtorlásul egy neves síita hitszónok rijádi kivégzése miatt.

Az iráni muszlimok csak két évvel később, 2018-tól kezdve kaptak újra beutazási engedélyt a mekkai nagy zarándoklatra, míg az egész évben lehetséges kis zarándoklatra (umra) azóta sem. Az utóbbira vonatkozó engedélyek felújításáról idén indultak újra a tárgyalások a két fél között. Teherán korábban többször is azzal vádolta Rijádot, hogy “rosszul bánt az iráni látogatókkal”, mire Szaúd-Arábia válasza az volt, hogy “Irán a politika színterévé tette a mekkai zarándoklatot”.

Az iráni sajtó beszámolói szerint ebben az évben több mint 86 ezer iráni vesz részt a háddzson, közülük háromszázan 80 évesnél is idősebbek. Ez a kedvező diplomáciai fejlemények mellett annak köszönhető, hogy a koronavírus-járvány óta 2023 az első olyan év, amikor korra és létszámra való tekintet nélkül vehetnek részt külföldiek a mekkai nagy zarándoklaton.

A szaúdi statisztikai hivatal kedden azt közölte, hogy a háddzson idén 1,8 millió zarándok vett részt az érintett országokból.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑