A szélsőséges iszlamista nézetek felszámolására készül Franciaország

Emmanuel Macron államfő kedden jelentette be, Franciaország fokozatosan meg akarja szüntetni azt a gyakorlatot, hogy a muszlim államok imámokat küldhetnek Franciaországba. Erre azért van szükség, mivel jelenleg a francia hatóságok nem tudják mire tanítják az imámok a mecsetekben a fiatalokat. Kis-Benedek József szerint a legnagyobb probléma az, hogy az imámok olyan nézeteket vallanak és tanítanak, amelyek teljesen összeegyeztethetetlenek a francia elvekkel.

Franciaország 2024-ig véget akar vetni a Törökországból, Marokkóból és Algériából delegált külföldi imámok rendszerének, jelenleg ugyanis a francia hatóságok nem tudják hány külföldi imám teljesít az országban szolgálatot, ahogy azt sem, hogy mire tanítják az imámok a mecsetekben a fiatalokat.

Összeegyeztethetetlen nézeteket terjedhetnek

Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő az M1 Ma este című műsorában elmondta, a vallási hovatartozás nyilvántartása kényes kérdés Franciaországban, mivel törvények tiltják, hogy feljegyezzék, ki milyen vallást követ.

Az elmúlt időben többször lehetett arról hallani, hogy Macron és más vezetők is foglalkoztak azzal, egyre erősödik a radikalizmus és a szeparatizmus az országban éppen ezért ideje lenni tenni valamit annak érdekében, hogy megfékezzék az erősödő nézeteket.

Kis-Benedek József elmondta, Franciaország lakossága közel hatvanhét millió, amiből négy és fél muzulmán. Hozzátette, jelenleg Franciaországban közel háromszáz olyan külföldi imán tartózkodik, akik az iszlám vallás tanait oktatják a fiatalok számára.

A nemzetbiztonsági szakértő szerint a legnagyobb probléma az, hogy az imámok olyan nézeteket vallanak és tanítanak, amelyek teljesen összeegyeztethetetlenek a francia elvekkel, például megtiltották, hogy nők és férfiak együtt menjenek fürdőbe, a lánygyermekeket nem engedik iskolába járni.

A radikalizmus felszámolása a cél

Kis-Benedek József kiemelte, a francia kormány elindított egy többrészes kormányprogramot, amelynek keretén belül huszonöt intézkedést akarnak bevezetni. Hozzátette, az intézkedések lényege, hogy csökkentsék a radikalizmust és felszámolják azokat az önhatalmú törvényeket, amelyeket a különböző muzulmán szerveztek vezetői alkottak meg.

A közelmúltban Macron egy országos körútra indult, melynek első állomása Mulhouse volt, a településen igen nagy számban élnek muzulmánok. „Az államfő biztosította a helyieket arról, hogy a köztársaság világi értékeit tagadó szeparatizmus ellen kidolgozott kormánystratégia nem a muzulmánok, hanem egy szélsőséges ideológia ellen irányul”– emelte ki Kis-Benedek József.

„Arra is felhívta a figyelmet, hogy Macronak nehéz dolga lesz azon tervei megvalósításában, hogy nagyobb hatáskört szeretne szerezni az iszlám vallású fiatalok taníttatásában, mivel a francia hatóságok által szervezett oktatást, és az abban végzett személyeket nem fogadják el a muzulmánok”– mondta Kis-Benedek József. Hozzátette, ha az intézkedések után egy Franciaországban, a francia rendszer szerint tanult imám fog előadást tartani arra egész egyszerűen a muzulmánok nem fognak elmenni.

Hirado.hu, M1

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑