Cadmus fordítás Cadmus

A szudáni hadsereg feltételhez köti a ramadán idejére szóló tűzszünetet

2024. 03. 10.

Nem lesz fegyverszünet Szudánban a ramadán, a muszlim böjti hónap ideje alatt, csak ha a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) félkatonai szervezet elhagyja az általa elfoglalt polgári létesítményeket és lakóházakat – szögezte le a szudáni hadsereg egy magas rangú vezetője, Jasszer Atta tábornok vasárnap a Telegramon.

Atta arra reagált, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) pénteken határozatot fogadott el, amelyben fegyvernyugvást sürgetett Szudánban a ramadán idejére. Az iszlám hívők éves böjti időszaka a muzulmán holdnaptár szerint vasárnap este kezdődik és április 8-ig tart. Az RSF üdvözölte a tűzszüneti felhívást.

Atta a szudáni hadsereg közelmúltbeli előrenyomulásáról számolt be a fővárossal, Kartúmmal szemben, a Nílus folyó nyugati partján fekvő Omdurmánban. Leszögezte, hogy az RSF-nek eleget kell tennie a tavaly májusban Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok közvetítésével Dzsiddában tartott tárgyalásokon tett kötelezettségvállalásának, és ki kell vonulnia a polgári létesítményekből. A tábornok leszögezte továbbá azt is, hogy Mohamed Hamdan Dagalo tábornok, az RSF vezetője semmilyen szerepet nem kaphat a jövőben Szudán politikai életében, illetve hadseregében.

Szudánban tavaly áprilisban robbant ki fegyveres konfliktus az Abdel Fattáh al-Burhán tábornok vezette szudáni hadsereg és a Mohamed Hamdan Dagalo tábornok irányítása alatt álló, félkatonai Gyorsreagálású Erők (RSF) és a vele szövetséges milíciák között. Az RSF a főváros nagy részét elfoglalta a harcok első napjaiban. A konfliktusban ezrek vesztették életüket. Az ENSZ adatai szerint körülbelül 25 millió ember – az ország lakosságának fele – szorul segítségre a harcok okozta éhínség miatt, és mintegy 8 millióan hagyták el otthonukat.

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑