2018. 09. 26.

A török bíróság fog dönteni az amerikai lelkész sorsáról

Nem a politikusok, hanem a bíróság fog dönteni a terrorizmus vádjával őrizetbe vett amerikai lelkész, Andrew Brunson sorsáról – erősítette meg Recep Tayyip Erdogan török elnök a Reuters hírügynökség által szerdán megjelentetett interjúban.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn azt mondta: bízik benne, hogy Törökország még ebben a hónapban elengedi Brunsont, akit júliusban helyeztek át a börtönből házi őrizetbe.

„Ez az igazságszolgáltatásra tartozik” – hangsúlyozta az ENSZ Közgyűlésének alkalmából New Yorkban tartózkodó Erdogan. „Brunsont terrorizmus vádjával vették őrizetbe” – emlékeztetett. „Október 12-én újabb meghallgatás lesz. Nem tudjuk, hogy mi lesz a bíróság döntése, és a politikusok nincsenek befolyással az ítéletre” – nyomatékosította.

A lelkész 35 év börtönbüntetést is kaphat, ha bűnösnek találják. Brunson tagadja az ellene felhozott vádakat, aki miatt elmérgesedett a viszony Washington és Ankara között.

„Elnökként nem áll jogomban elrendelni szabadon engedését” – szögezte le Erdogan. „Az igazságszolgáltatásunk független. Várjuk ki, hogy dönt a bíróság” – mondta.

A török elnök egyúttal újra követelte Fethullah Gülen Egyesült Államokban élő muszlim hitszónok kiadását. Gülent Ankara azzal vádolja, hogy ő szervezte a 2016-os hamvába holt puccskísérletet. Erdogan korábban azt pedzegette, hogy kicserélné Brunsont Gülenre.

A Brunson-ügy a gazdaságra is rányomta bélyegét, miután Donald Trump amerikai elnök augusztusban elrendelte a Törökországból importált alumínium és acél vámtarifáinak megduplázását. Ankara válaszul szintén emelte az Egyesült Államokból behozott autókra, alkoholra és dohányárura kivetett vámot. A viszály felerősítette azokat a belső folyamatokat, melyek hatására a török líra elveszítette értékének csaknem 40 százalékát a dollárral szemben.

A Brunson-ügynek semmi köze a török gazdasághoz – közölte Erdogan. Hozzátette, a gazdasági nehézségeket eltúlozták, és Törökország át fog lendülni ezeken a saját erőforrásai segítségével.

A török jegybank kiugróan, 625 bázisponttal növelte a referenciakamatot ebben a hónapban, ami a líra erősödéséhez és az aggodalmak csökkenéséhez vezetett. A befektetők attól tartottak, hogy Erdogan túl nagy befolyással bír a monetáris politikára. A török elnök hangsúlyozta, hogy a lépés egyértelmű jele a központi bank függetlenségének, mert ő személy szerint ellenzi a kamatemeléseket.

Az államfő egyúttal reményét fejezte ki, hogy a hét végén esedékes németországi látogatása hozzájárul a német-török kapcsolatok helyreállításához és a kereskedelem volumenének növekedéséhez.

A Reuters hírügynökségnek adott interjújában Erdogan megerősítette, hogy országa az amerikai szankciók ellenére továbbra is vásárol majd földgázt Irántól.

MTI

, , ,
Back to Top ↑