Cadmus fordítás Cadmus

A török és az azeri elnök a megszállt Susa városába látogat

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán Ankarában bejelentette, hogy Ilham Aliyev azeri elnökkel jövő héten felkeresik Hegyi-Karabahban a szimbolikus jelentőségű Susa városát, amelyet Azerbajdzsán a közelmúltban szálltak meg.

Erdogan a török kormánypárt parlamenti frakcióülésén tartott beszédében jelezte, hogy a jövő hétfői brüsszeli NATO-csúcs után háromnapos látogatást tesz a “baráti és testvéri” Azerbajdzsánban.

Baku tavaly szeptember végén támadást indított az országtól 1991-ben egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah enklávé és az örmények kezén lévő környező azerbajdzsáni települések visszafoglalására.

A csaknem két hónapos háborúban Azerbajdzsánnak – Törökország hathatós segítségével – sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia.

A harcok a háromoldalú, örmény-azeri-orosz tűzszünettel értek véget. Baku mind fegyverekben, mind tanácsadásban támogatást kapott Ankarától, ami nagyban hozzájárult az azeri győzelemhez. Törökországot szoros etnikai, nyelvi, kulturális, történelmi és gazdasági szálak fűzik Azerbajdzsánhoz.

Aliyev május 7-én Azerbajdzsán kulturális fővárosává nyilvánította a hegyi-karabahi Susát, ahol május 12-én új mecset alapkövet is letette.

Ráadásul a várost a közeljövőben állami örökségvédelem alá kívánják helyezni. Jereván nemrég az EBESZ minszki csoportjának országaihoz fordult felhívással az “örmény kulturális örökség rombolása” miatt.

Az örmény médiában és Telegram-oldalakon ugyanis felvételek jelentek meg arról, hogy Susában lebontották a 19. század derekán épült örmény ortodox Megváltó Krisztus Kazancsecoc-székesegyház kupoláit.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑