A török kormányfő német cégek vezetőivel találkozott

Binali Yildirim török kormányfő csütörtökön ankarai hivatalában személyesen fogadta 19 Törökországban is tevékeny német nagyvállalat vezetőjét, miután a közelmúltban ismét feszültség alakult ki a két ország között.

A cégek között szerepelt a többi között a Siemens, a Bosch, a Mercedes, az Allianz és a Media Markt is. A 19 német cégnek mintegy 20 milliárd euró befektetése van Törökországban. A találkozón részt vett Ömer Celik uniós ügyi, valamint Nihat Zeybekci gazdasági miniszter is.

Yildirim felszólalásában kifejtette: a német-török viszály átmeneti, Ankara tehát el akarja kerülni a politikai feszültség kiszélesedését Berlinnel, mert az ártana a kétoldalú gazdasági kapcsolatoknak. Kiemelte: Törökország nem német, hanem török cégeknek tekinti a megjelent vállalatokat. Ankara számára nagyon fontos, hogy a viszály miatt ezeket a cégeket ne érje kár – hangsúlyozta.

A török miniszterelnök azt is leszögezte, hogy a török hatóságok nem folytatnak vizsgálatot egy törökországi német vállalat ellen sem a terrorizmus támogatásának gyanújával. A török kormány visszavonta a terrorizmus támogatásával gyanúsított német vállalatokról készített listáját – jelentették be hétfőn Berlinben.

Süleyman Soylu török belügyminiszter hétfőn telefonon megbeszélést folytatott Thomas de Maiziere német belügyminiszterrel, akivel közölte, hogy a mintegy 700 német vállalatot felsoroló listával kapcsolatban „kommunikációs gondok” adódtak. A német hatóságoknak az Interpolon keresztül eljuttatott listán szereplő társaságokat nem gyanúsítják terrorizmus támogatásával és nem is nyomoznak ellenük – szögezte le a török belügyminiszter. Az összeállítás valójában a tavalyi puccskísérletért felelősnek tartott, Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatának támogatása miatt eljárás alá vont török cégekkel üzleti kapcsolatban álló német társaságokról szól.

Tobias Plate, a német belügyi tárca szóvivője hétfőn azt mondta, hogy a török hatóságok eredetileg valóban kértek információkat a listán szereplő német cégekről a német szövetségi bűnügyi hivataltól (BKA), de ezt a kérést szombaton hivatalosan visszavonták.

A német és a török kormány viszonya a tavalyi törökországi puccskísérlet óta folyamatosan romlik, a kapcsolatot konfliktusok egyre hosszabb sora terheli. Ezért a berlini vezetés az előző héten irányváltást jelentett be, az eddiginél keményebb fellépést ígér, arra hivatkozva, hogy Ankara elfordul az európai értékektől.

Binali Yildirim a csütörtöki összejövetelen rávilágított: az mérgezi meg a kétoldalú kapcsolatokat, hogy Berlin Németországban szabad teret enged az Ankara által terrorszervezetnek tekintett gülenista mozgalom, valamint a Törökországban szakadár fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szimpatizánsainak.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑