Cadmus fordítás Cadmus

A török líra 17 százalékot zuhant a jegybankelnök leváltásának hírére

2021. 03. 22.

A török líra árfolyama több mint 17 százalékot zuhant hétfőn hajnalban a devizapiacokon, miután Recep Tayyip Erdogan elnök leváltotta Naci Agbalt, a központi bank elnökét, korábbi tekintélyes pénzügyminiszterét.

A török deviza árfolyama az amerikai dollárral szemben egészen 8,47 líráig esett az ázsiai piacok megnyitását követően a múlt hét végi 7,22 lírás záró árfolyamhoz képest. A nyitás után később valamelyest visszakapaszkodott, és egy dollárért már csak a 8,09 lírát kellett adni.

A líra árfolyama öt hónapja nem volt olyan alacsony, mint a hétfői nyitáskor.

Naci Agbal leváltását pénteken késő este jelentették be egy elnöki rendeletben, amely indoklást nem tartalmazott. A lépésre azonban egy nappal azután került sor, hogy a jegybank monetáris politikai bizottsága az infláció elleni küzdelem jegyében csütörtökön 2 százalékponttal, 19 százalékra húzta fel az irányadó, egyhetes repokamatot. Az emelést a piacok üdvözölték.

Erdogan elnök viszont, aki az olcsó hitelek által táplált erőteljes növekedés híve, mindig is ellenezte a magas kamatokat.

Agbal helyére az elnök Sahap Kavcioglu közgazdászt, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) korábbi parlamenti képviselőjét nevezte ki, lépése azonban nyugtalanságot keltett a befektetők között, és kétséget ébresztett a központi bank jövőbeni függetlenségével kapcsolatban.

Az új jegybanki elnök vasárnap kijelentette, hogy minden szükséges lépést megtesznek az infláció megfékezése érdekében.

“A központi bank a továbbiakban is hatékonyan alkalmazni fogja a rendelkezésére álló összes monetáris politikai eszközt, hogy elérje célját: az infláció tartós csökkentését” – szögezte le nyilatkozatában Kavcioglu.

A török gazdaság azon kivételek közé tartozik, amelyek az elmúlt évben recesszió nélkül vészelték át a koronavírus-járvány csapásait. A 2020-as év egészében 1,8 százalékkal nőtt a török gazdaság, gyorsult az ütem a 2019-ben mért 0,9 százalékhoz képest.

A növekedésnek azonban súlyos ára volt: az olcsó hitelek rekordmélységbe taszították a török líra árfolyamát, leapasztották az ország devizatartalékait, szították az inflációt és hátráltatták a munkahelyteremtést. Elemzők arra számítanak, hogy idén 5 százalékkal bővülhet a török gazdaság a szigorú monetáris politika ellenére is.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑