Cadmus fordítás Cadmus

A török parlament elfogadta az ügyvédi rendszert átalakító törvényt

2020. 07. 11.

A török parlament szombaton elfogadta az ügyvédi kamarai rendszert átalakító törvényt, amely jogi szakértők szerint aláássa az igazságszolgáltatás amúgy is megtépázott függetlenségét.

A jogszabály lehetővé teszi, hogy minden tartományban több kamarai szervezetet hozzanak létre, így csökkentve az intézmények erejét. Most egy tartományban csak egy ilyen szervezet van. A törvényt 251 támogató szavazattal fogadták el. A hatszáz tagú parlamentben mindössze 417 képviselő voksolt.

A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 291 mandátummal rendelkezik a törvényhozásban, nacionalista szövetségesei pedig 49 helyet birtokolnak.

A törvény ellen jogászok ezrei tiltakoztak Isztambulban, Ankarában és más nagyvárosokban. A tüntetők szerint az ügyvédi kamara azon kevés intézmények egyike, amelyek még kiállnak az ankarai kormány jogállamiságba és emberi jogokba ütköző lépései ellen.

Cahit Özkan, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakcióvezető-helyettese a múlt héten azt mondta: a kamarai rendszer a jelenlegi formájában működésképtelen, mert 13-szorosára növekedett a jogászok száma Törökországban azóta, hogy a rendszert eddig szabályozó törvény hatályba lépett.

Bírálói szerint az új jogszabály megerősíti a létrejövő kis vidéki kamarákat a nagyvárosi kamarák kárára, miközben a nagyvárosi tagok kritikusabbak a kormánnyal szemben. Jogászszervezetek szerint évek óta zűrzavar jellemzi az igazságszolgáltatást. Az elmúlt időszakban több jogászt börtönbe zártak, és csökkent a bírókba és ügyészekbe vetett bizalom.

Nemzetközi jogvédő szervezetek szerint a törvény célja minden jel szerint az volt, hogy politikai törésvonalak mentén megossza a szakmát, és csökkentse a legnagyobb kamarai szervezeteknek az emberi jogok védelmezőjeként betöltött funkcióját. Hasonlóan vélekedett Muharrem Erkek ellenzéki törvényhozó is, aki úgy véli, az új jogszabály szétzülleszti és megosztja a szakmát, amit az állampolgárok fognak megszenvedni.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑