2018. 05. 13.

A török társadalom megosztottsága elleni fellépést ígérte Muharrem Ince, a legnagyobb ellenzéki párt elnökjelöltje

A török társadalom megosztottsága elleni fellépést ígérte Muharrem Ince, a legnagyobb ellenzéki párt elnökjelöltje pénteken.

“Június 24-ét követően nem lesz már olyan elnökünk, aki színpadokon lármázik” – hangoztatta Ince tekintettel a hivatalban lévő Recep Tayyip Erdogan török államfőnek a júniusban esedékes, előrehozott elnök- és parlamenti választások előtti agresszív kampányfellépéseire.

Az ellenzéki, kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelölje hangsúlyozta: “Törökország problémáit oktatással lehet megoldani, nem pedig a színpadi lármázással”.

Ince a fekete-tengeri Rize kikötővárosában tartott kampányrendezvényen tartott beszédet. Rize az Erdogan vezette kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) politikai fellegvára.

Az ellenzéki elnökjelölt szerint megválasztása esetén visszaállítja a jogállamiságot, s nem lesznek többé “titkos tanúk”, akikre a vádhatóság mindenek előtt a terrorizmussal kapcsolatos pereknél szokott gyakran hivatkozni.

Elmondta: programja súlypontjai között szerepel a tudományok támogatása és az ipar korszerűsítése is. “Évente tízezer fiatalt fogok külföldre küldeni tanulni, hogy minőségi oktatást kapjanak, ha elnök leszek” – hangoztatta.

Ince egyben a török gazdaságot jó színben feltüntető Erdogan kormányát is bírálta. “Miért növekszik a dollár és az euró (török lírához mért) árfolyama? Miért zuhan a tőzsde? Miért nem tudnak megélni az emberek, ha Törökországban minden rendben van?” – kérdezte a CHP elnökjelöltje.

Erdogan a gazdasági élet képviselői előtt mondott pénteki beszédében a nyugati államok összeesküvését tette felelőssé a magas törökországi inflációért. Mint mondta, kormányának sikerült elhárítania Törökország ellenségeinek támadását, akik “valutaspekulánsok, a kamatlobbi vagy nemzetközi hitelminősítők álarca mögé bújnak”.

Hallgatóságát Erdogan felszólította, hogy alkalmazzanak több embert, így csökkentve a munkanélküliséget, s “elrontva a Nyugat kisded játékait”. A török elnök emellett elutasította a kamatemelést is. A török líra pénteken jelentősen vesztett értékéből a dollárral és az euróval szemben.

Orientalista.hu – Magyar Hírlap, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑