Cadmus fordítás Cadmus

Afganisztán bezárja újdelhi nagykövetségét

2023. 10. 01.

Az újdelhi afgán nagykövetség vasárnaptól befejezi működését India támogatásának hiánya, valamint a külképviselet személyi és anyagi forrásainak csökkenése miatt – közölte a nagykövetség az X közösségi médiaplatformon közzétett közleményében.

A diplomáciai képviselet közleménye szerint az afgán érdekek védelmével kapcsolatos központi elvárásokat sem sikerült teljesíteni, és ez is kulcsfontosságú szempont volt a nagykövetség bezárásával kapcsolatos döntés meghozatalakor.

“Ilyen körülmények között mélységes sajnálattal hoztuk meg a nehéz döntést, hogy a misszió valamennyi tevékenységét megszüntetjük, kivéve az afgán állampolgároknak nyújtott sürgősségi konzuli szolgálatot, amelyet a külképviselet épületének a fogadó ország részére történő átadás-átvételéig fenntartunk” – fogalmazott a nagykövetség szeptember 30-i keltezésű közleménye.

India nem ismeri el a tálib kormányt, és a tálib kormányzat 2021-es hatalomátvételét követően Újdelhi bezárta kabuli nagykövetségét, de lehetővé tette, hogy a korábbi afgán vezetés által kinevezett újdelhi afgán nagykövet és diplomáciai személyzete továbbra is vízumot adhasson ki és felügyelje az üzleti-kereskedelmi ügyeket.

A Reuters brit hírügynökség pénteken három nagykövetségi forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy az újdelhi afgán nagykövetség minden tevékenységét felfüggesztette, miután a nagykövet és több magasrangú diplomata Európába és az Egyesült Államokba utazott, ahol menedékjogot kaptak.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑