Cadmus fordítás Cadmus

Afrikai békefenntartók támaszpontjára támadt az Al Shabaab Szomáliában

2023. 05. 26.

Az Afrikai Unió szomáliai békefenntartó missziója ugandai katonáinak táborára támadtak pénteken az Al Shabaab iszlamista szervezet fegyveresei, mindkét fél súlyos veszteségeket szenvedett – közölte az ugandai hadsereg helyettes szóvivője és a szomáliai hadsereg egy vezetője.

Az Al Shabaab 2006 óta harcol az Afrika szarván fekvő ország nyugati támogatást élvező kormányának megdöntéséért és a saját, az iszlám törvénykezés szigorú elvein alapuló uralma bevezetésért.

A fegyveresek az Afrikai Unió Szomáliai Átmeneti Missziójának (ATMIS) a fővárostól, Mogadishutól 130 kilométerre délnyugatra fekvő bulamareri támaszpontjára támadtak rá – közölte az Ugandai Népvédelmi Erő (UPDF) helyettes szóvivője, Deo Akiiki.

Az ATMIS a szomáliai szövetségi kormánynak nyújt segítséget az Al Shabaab elleni harcban. Az ATMIS később közleményben jelentette be, hogy a támadók járművek és öngyilkos merénylők által szállított robbanószerkezeteket vetettek be a támaszpont ellen, a misszió és a szövetségesek légi úton érkező erősítése megsemmisítette a támadók fegyverzetét, miközben azok visszavonultak.

Az ATMIS nem közölt részleteket a veszteségekről, az Al Shabaab közleménye szerint öngyilkos merényletekkel 137 katonát öltek meg.
Az iszlamisták rátámadtak a szomáliai hadsereg közeli támaszpontjára is – közölte a Reuters brit hírügynökséggel egy Abdullahi néven bemutatkozó, Alsó-Shabelle régióbeli szomáliai százados. Elmondta, hogy órákon át dúltak a harcok, és minden harcoló fél – közöttük az Al Shabaab is – súlyos veszteségeket szenvedett.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑