Cadmus fordítás Cadmus

Afrikai Unió elnöke: fel kell oldani az orosz gabona- és műtrágyaexport elleni szankciókat

2022. 06. 04.

Fel kell oldani a nemzetközi gabona- és műtrágyaszállításokat akadályozó, Moszkva elleni szankciókat – jelentette ki Macky Sall szenegáli államfő, az Afrikai Unió elnöke, amikor pénteken Szocsiban fogadta őt Vlagyimir Putyin orosz államfő.

“Az Oroszország elleni szankciók rontották az afrikai országok gabona- és műtrágya-ellátását. Nincs hozzáférésünk. Ez pedig következményekkel jár a kontinens élelmiszer-ellátásának biztonságára nézve” – mondta Sall a találkozón, amelyen jelen volt Moussa Faki Mahamat, az Afrikai Unió Bizottságának elnöke is.

A szenegáli elnök megjegyezte, hogy “a nagy nyomás ellenére számos afrikai ország nem ítélte el Oroszország Ukrajnával kapcsolatos álláspontját”. Hozzátette, hogy számos ázsiai, latin-amerikai és közel-keleti ország hasonlóan látja a jelenlegi helyzetet.

Sall közölte, hogy országa “támogatja a gabonafélék és műtrágyák kivonását az Oroszország elleni szankciók hatálya alól”. Kifejezte egyben reményét, hogy folytatódik az együttműködés Moszkvával, s emlékeztetett arra, hogy Oroszország fontos szerepet játszott az afrikai államok függetlenségének kivívásában. Kérte Putyint, “vegye tudomásul”, hogy az afrikai országok az ukrajnai konfliktus “áldozatai”, amelyek most globális élelmiszerválságtól tartanak.

Putyin a találkozó nyilvános részén általánosságban méltatta Afrika növekvő szerepét a nemzetközi színtéren és azt hangoztatta, hogy Oroszország fejleszteni fogja kapcsolatait a kontinens államaival.

Oroszország és Ukrajna adja a világ búzakészleteinek csaknem egyharmadát. Oroszország emellett a világ egyik legfontosabb műtrágya-, Ukrajna pedig kukorica- és a napraforgóolaj-exportőre.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑