Cadmus fordítás Cadmus

Aliyev: Baku az örmény fegyverletételig folytatja “terrorellenes hadműveletét”

2023. 09. 20.

Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetésében kijelentette, hogy Baku csak akkor fogja leállítani hegyi-karabahi terrorellenes hadműveletét, ha az örmény alakulatok leteszik a fegyvert – közölte az elnök sajtószolgálata szerdán.

Aliyev hozzátette, hogy az örmény alakulatokat le kell szerelni. Hangsúlyozta, hogy a “terrorellenes intézkedések” során a polgári lakosság és az infrastrukturális létesítmények nem célpontok az azerbajdzsáni hadsereg számára, amely csupán legitim katonai célpontokat semmisít meg.

Azerbajdzsán elnöke megjegyezte, hogy kormánya több alkalommal párbeszédre hívta a karabahi örmény lakosság képviselőit, hogy megtárgyalja velük a reintegrációt, de ők ezt elutasították. Ennek ellenére, szavai szerint Azerbajdzsán “a lokális terrorellenes intézkedések” közben is megismételte a párbeszédre szóló felhívását.

Aliyev szerint Azerbajdzsán rákényszerült a terrorellenes művelet megindítására a térségben, hogy “megakadályozza az örmény fél provokatív és uszító akcióit”. Ezek között említette aknák elhelyezését a karabahi örmény erők diverziós-felderítő csoportja részéről, aminek következtében polgári személyek és a rendőrség munkatársai veszítették életüket, valamint az azerbajdzsáni hadsereg alegységeinek lövetését aknavetőkkel és különböző kaliberű tűzfegyverekkel.

“Ilham Aliyev elnök hangsúlyozta, hogy ezek a cselekmények, köztük a szeptember 9-én Azerbajdzsán karabahi régiójában tartott úgynevezett elnökválasztás az Örményország részéről elkövetett célzatos provokációk, és az általa létrehozott, Azerbajdzsán szuverenitása ellen fellépő szeparatista formációk támogatásának folytatását jelentik” – áll a közleményben.

Aliyev sajtószolgálata szerint Blinken aggodalmát fejezte ki a kialakult helyzet miatt, és kijelentette, hogy az Egyesült Államok a közvetlen párbeszédet támogatja Baku és a karabahi örmény lakosság között.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑