Cadmus fordítás Cadmus
Szaúd-Arábia

2024. 01. 08.

A szaúdi trónörökös a hadműveletek leállítását sürgette Gázában

2024. 01. 08.

A Gázai övezeti hadműveletek leállítását és az izraeli-palesztin békéhez elvezető út megteremtését sürgette hétfőn Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös azt követően, hogy hétfőn al-Ula városban fogadta Antony Blinken amerikai külügyminisztert.

Közös sajtótájékoztatójukról az SPA szaúdi állami hírügynökség számolt be.

A trónörökös kijelentette: meg kell teremteni a térségi stabilitás és a közel-keleti békefolyamat helyreállításának körülményeit, hogy a palesztin nép érvényesíthesse legitim jogait.

Blinken újságíróknak nyilatkozva elmondta: olyan vezetőkkel találkozott mostani közel-keleti útján, akik készek mindent elkövetni az Izrael és Hamász palesztin szervezet közötti fegyveres konfliktus kiterjedésének megakadályozása érdekében. Mint mondta, tárgyalópartnerei tisztában vannak a problémák súlyosságával, és “egyikük sem gondolja, hogy bármi meg tudna változni egyik napról a másikra”.

Antony Blinken beszélt a vörös-tengeri nemzetközi hajózási útvonalat fenyegető jemeni húszi lázadókról is. Kijelentette, hogy a kereskedelmi hajók elleni támadásoknak véget kell vetni, különben a húsziknak következményekkel kell számolniuk, amint azt a nemzetközi közösség világossá tette már.

Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta: jó lenne, ha az Irán támogatását élvező jemeni lázadók megértenék a világ országainak azon üzenetét, hogy elég volt támadásaikból.

Blinken kedden Izraelben folytatja közel-keleti körútját, miután hétfőn az Egyesült Arab Emírségekben és Szaúd-Arábiában, vasárnap pedig Jordániában és Katarban járt.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben 23 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. a sebesültek száma megközelíti a 60 ezret.

MTI nyomán

 

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑