Cadmus fordítás Cadmus

Amerika: Nincs annektálás tárgyalások nélkül a palesztin államról

2020. 05. 07.

Joe Biden volt alelnök, demokrata elnökjelölt szerint Izrael nem tehet olyan lépéseket, amelyek lehetetlenné teszik a kétállami megoldást. David Friedman amerikai nagykövet ugyanakkor azt mondta: Netanjahunak fel kell ajánlania a tárgyalásokat Abbasszal a palesztin államalapításról, az Egyesült Államoknak pedig támogatnia kell az annektálást.

Joe Biden közleményben tudatta a JTA zsidó hírügynökséggel, hogy az izraeli-palesztin béke érdekében vissza kell térni a párbeszédhez a palesztin féllel, és nyomást kell gyakorolni Izraelre, hogy hogy ne tegyen olyan lépéseket, amelyek lehetetlenné teszik a kétállami megoldást. Ezzel a Netanjahu által már bejelentett annektálásra utalt.

„Újra fogom nyitni az amerikai konzulátust Kelet-Jeruzsálemben, megtalálom a módját, hogy újranyíljon a Palesztinai Felszabadítási Szervezet washingtoni irodája, valamint visszaállítom a palesztinok számára évtizedek óta nyújtott gazdasági és biztonsági támogatást, amelyet a Trump-vezetés leállított” – közölte Biden.

Az egyedüli demokrata elnökjelölt korábban viszont azt is megerősítette, hogy nem vonja vissza Trump 2018-as döntését az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről.

Az izraeli kormány azon vívódik, hogy annektálja-e a Júdea és Szamária területén létrejött zsidó településeket és a Jordán-völgyet, ahogy azt a Trump-féle béketerv tartalmazza. A lépést Netanjahu és Ganz is támogatja, sőt, az izraeli miniszterelnök már az annektálás dátumát is bejelentette, ami július elseje.

A Trump béketerve értelmében a vitatott területek 30 százalékát Izrael bekebelezi, a maradék 70 százalékán pedig létrejön a Palesztin Állam. Bident közben a Demokrata párt baloldali szárnya nyomás alatt tartja, hogy szólaljon fel az annektálás terve ellen.

A héten 30 korábbi demokrata vezető biztonsági tisztviselő egy levélben aggodalmát fejezte ki az annektálás lehetősége miatt, és arra sürgette Bident, hogy a Demokrata Párt tiltakozzon Ciszjordánia elfoglalása és a települések bővítése miatt. Ez jelentős változást jelentene a Demokrata Párt álláspontjában, eddig ugyanis nem kritizálták a területek elfoglalását – írja a JTA.

Biden ugyanakkor nem tapasztalja a párt Izrael-támogató táborának nyomását. A Demokrata Többség Izraelért elevezésű, centrista csoport a párton belül, akik korábban összecsaptak az Izrael-kritikus baloldali vonallal, múlt hónapban arra figyelmeztették Netanjahut, hogy ne tegyen lépéseket az annektálás érdekében.

Friedman: az annektáláshoz tárgyalni kell Abbasszal a palesztin államalapításról

David Friedman, az Egyesült Államok izraeli nagykövete a The Jerusalem Postnak nyilatkozott az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetésének második évfordulója alkalmából. Ebben beszélt arról, hogy Netanjahunak fel kell ajánlania Mahmud Abbásznak, a Palesztin Hatóság elnökének a tárgyalásokat a palesztin állam megalapításáról Ciszjordánia területének 70 százalékán. Az Egyesült Államoknak pedig támogatnia kell Izraelt a maradék 30 százalék annektálásában – tette hozzá.

Amerika első feltétele, hogy támogassa a települések, bibliai helyszínek és a Jordán-völgy annektálását, hogy készüljön el az a térkép, amelyen egy amerikai-izraeli közös bizottság már február óta dolgozik.

A második feltétel, amellyel kapcsolatban némi zavar volt, az mindössze annyi, hogy Netanjahunak tartania kell magát a Trump elnök béketervének minden részletéhez, például a telepek terjedésének leállításához a 30 százalékon túli területeken, és kifejezze szándékát a tárgyalásokhoz a palesztinokkal, hogy hozzanak létre egy államot a maradék 70 százaléknyi területen.

„Amint megalakul az új kormány, az lenne a helyes, ha a vezető kitartana a béketerv mellett és jóhiszeműen, az alapján folytatná”

– mondta Friedman, aki szerint az annektálás amerikai támogatása nem függ attól, hogy a palesztinok reagálnak-e a tárgyalási felhívásra, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a palesztinok elfogadják a felkérést a béketárgyalásokra.

The Jerusalem Post, Neokohn.hu

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑