Ankara és Moszkva megállapodott az idlebi demilitarizált ütközőövezet határairól

Törökország és Oroszország megállapodott az északnyugat-szíriai Idleb tartományban létrehozandó demilitarizált ütközőövezet határairól – közölte pénteken a török védelmi minisztérium.

A tárca azt írta, hogy szeptember 19. és 21. között török és orosz katonai illetékesek egyeztettek egymással az ügyről Ankarában. Hangsúlyozták: az övezet határainak meghatározásakor figyelembe vették a térség földrajzi adottságait és a lakott területek elhelyezkedését.

A török védelmi minisztérium közlését pénteken napközben a Szarajevóban tartózkodó orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov is megerősítette.

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Szocsiban megállapodott, hogy országaik október 15-ére demilitarizált ütközőövezetet hoznak létre Idleb tartományban a szíriai hadsereget és az iszlamista terroristákat elválasztó demarkációs vonal mentén. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pedig nem sokkal később bejelentette, hogy a szíriai hadsereg a korábbi tervekkel ellentétben nem indítanak offenzívát az iszlamisták utolsó bástyájának számító Idleb ellen.

A hétfői megállapodás értelmében orosz és török katonák közösen járőröznek majd a szíriai hadsereget és az iszlamistákat elválasztó, 15-20 kilométer hosszú zónában, amelyből ki fogják vonni a terrorista csoportokat, egyebek között a Dzsabhat Fatah Al-Sham elnevezés használatára áttért Nuszra Front dzsihadista csoport fegyvereseit.

Október 10-éig Erdogan javaslatára az övezetből ki kell vonni a nehézfegyvereket; a tankokat, a sorozatvetőket, az ágyúkat és az aknavetőket.

Míg Oroszország és Irán a Szíriai Arab Hadsereget, Törökország az iszlamista csoportokat támogatja a konfliktusban.

A dél-amerikai Suriname fővárosában, Paramaribóban tartózkodó Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken jelezte: szeptember 23. és 27. között Erdogannal utazik New Yorkba az ENSZ Közgyűlésének 73. ülésszakára, amelynek keretében egy háromoldalú találkozón orosz és iráni kollégájával is értekezik majd Szíriáról.

MTI nyomán

Sharing is caring!

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑