Cadmus fordítás Cadmus

Ankara és Moszkva megállapodott az idlebi demilitarizált ütközőövezet határairól

2018. 09. 22.

Törökország és Oroszország megállapodott az északnyugat-szíriai Idleb tartományban létrehozandó demilitarizált ütközőövezet határairól – közölte pénteken a török védelmi minisztérium.

A tárca azt írta, hogy szeptember 19. és 21. között török és orosz katonai illetékesek egyeztettek egymással az ügyről Ankarában. Hangsúlyozták: az övezet határainak meghatározásakor figyelembe vették a térség földrajzi adottságait és a lakott területek elhelyezkedését.

A török védelmi minisztérium közlését pénteken napközben a Szarajevóban tartózkodó orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov is megerősítette.

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Szocsiban megállapodott, hogy országaik október 15-ére demilitarizált ütközőövezetet hoznak létre Idleb tartományban a szíriai hadsereget és az iszlamista terroristákat elválasztó demarkációs vonal mentén. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pedig nem sokkal később bejelentette, hogy a szíriai hadsereg a korábbi tervekkel ellentétben nem indítanak offenzívát az iszlamisták utolsó bástyájának számító Idleb ellen.

A hétfői megállapodás értelmében orosz és török katonák közösen járőröznek majd a szíriai hadsereget és az iszlamistákat elválasztó, 15-20 kilométer hosszú zónában, amelyből ki fogják vonni a terrorista csoportokat, egyebek között a Dzsabhat Fatah Al-Sham elnevezés használatára áttért Nuszra Front dzsihadista csoport fegyvereseit.

Október 10-éig Erdogan javaslatára az övezetből ki kell vonni a nehézfegyvereket; a tankokat, a sorozatvetőket, az ágyúkat és az aknavetőket.

Míg Oroszország és Irán a Szíriai Arab Hadsereget, Törökország az iszlamista csoportokat támogatja a konfliktusban.

A dél-amerikai Suriname fővárosában, Paramaribóban tartózkodó Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken jelezte: szeptember 23. és 27. között Erdogannal utazik New Yorkba az ENSZ Közgyűlésének 73. ülésszakára, amelynek keretében egy háromoldalú találkozón orosz és iráni kollégájával is értekezik majd Szíriáról.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑