Cadmus fordítás Cadmus

Athén: Brüsszel vizsgálja meg az EU-török vámunió teljes körű felfüggesztésének lehetőségét

2020. 10. 23.

Níkosz Déndiasz görög külügyminiszter felszólította az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg az EU-török vámunió teljes körű felfüggesztésének lehetőségét – közölte az ANA-MPA görög hírügynökség kormányzati forrásokra hivatkozva kedden.

Eszerint Déndiasz levélben fordult Várhelyi Olivérhez, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős tagjához, amiben azzal érvelt, hogy Törökország egyoldalúan megsérti a megállapodásban foglaltakat rendkívüli vámokkal, illetve a vámunióval ellentétes törvényekkel és más intézkedésekkel. A görög sajtó ugyanakkor nem közölt konkrét példákat.

Déndiasz felszólította az Európai Bizottságot, hogy vizsgáljon meg hasonló intézkedéseket, illetve vegye figyelembe a vámunió teljes körű felfüggesztésének lehetőségét is.

Ez nem az egyetlen levél, amelyben Athén diplomáciai úton sérelmezte Törökország tevékenységét az utóbbi időben. Ankara a hétvégén jelentette be, hogy kiterjeszti földközi-tengeri kutatási és mentési övezetét. Ezzel Törökország vállal felelősséget a bajba jutott hajótöröttekért, ha például Míkonosz, Kréta, vagy Szantorini térségében adnak le vészjelzést.

A görög kormány erre válaszul panaszt tett António Guterres ENSZ-főtitkárnál, a nemzetközi tengerészeti szervezetnél (IMO), de megkereste az ügyben Mike Pompeo amerikai külügyminisztert és Josep Borrellt, az unió kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselőjét is. A görög kormány érvelése szerint a török intézkedés politikai indíttatású és életeket veszélyeztet.

Törökország és Görögország között a Földközi-tenger keleti medencéjében található energiahordozók feletti tengerjogi vita miatt feszült a kapcsolat.

A Ciprus körüli tengerfenéken felfedezett hatalmas földgázmezők a közelmúltban még inkább kiélezték a feszültséget. Mindkét fél magának követeli a jogot ahhoz, hogy energiaforrások után kutasson és próbafúrásokat végezzen a térség ugyanazon részén. Ankara 2018 őszétől kezdve indította útnak kutató- és fúróhajóit a vitatott területekre, amit Görögország mellett Ciprus is szuverenitása megsértésének tekintett.

A helyzet valamelyest enyhült, mióta szeptember második felében Ankara és Athén jelezte, hogy hajlandó a tárgyalásos rendezésre.

Viszont Törökország nemrég bejelentette, hogy ismét útnak indítják az Oruc Reis török kutatóhajót, amely augusztusban és szeptemberben energetikai feltárást végzett a Földközi-tenger keleti medencéjében, heves tiltakozást váltva ki Görögországban és a térségben.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑