Atomfegyvert szeretne Erdogan

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán felvetette, hogy más nyugati fejlett államokhoz hasonlóan Törökországnak is szüksége lenne nukleáris rakétákra.

“Egyes országok rendelkeznek nukleáris robbanófejjel ellátott rakétákkal , és nem csak egy vagy kettő. De ők azt mondják, nekünk nem lehetnek nukleáris robbanófejjel ellátott rakétánk. Ezt nem fogadhatom el” – jelentette ki Erdogan a Törökország központi részén fekvő Sivas városában tartott gazdasági fórumon.

A török elnök azt állította, hogy szinte minden fejlett állam rendelkezik atomfegyverekkel, s homályosan utalt egy volt államfőre, amelynek országa – mint fogalmazott – 7500 nukleáris rakétával rendelkezett.

Erdogan arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak 12 500, Oroszországnak pedig 15 ezer nukleáris robbanófeje van. Hozzátette: “Izraelnek a szomszédságban is van. Igen. És mindezt megfélemlítésre használja”.

Erdogan – mint a hírügynökség emlékeztetett – Izrael kemény bírálójának számít. Többször hangoztatta azt , hogy a zsidó állam “a nácikhoz hasonló módszerekkel” jár el a palesztinokkal szemben.

A NATO tagállam Törökország ratifikálta mind a nemzetközi atomcsendegyezményt, mind az atomsorompó-szerződést. Miközben Törökország hadserege a második legnagyobb a NATO tagállamok sorában, addig az utóbbi években számos kérdés merült fel a nyugati katonai szövetség iránti elkötelezettségét illetően.

Az Egyesült Államok ismételt figyelmeztetései és szankciós fenyegetései ellenére Ankara nemrég orosz gyártmányú Sz-400-as rakétavédelmi rendszert vásárolt Moszkvától. A NATO-tag Törökországot az Sz-400-asok vásárlása miatt az Egyesült Államok kizárta az F-35-ös amerikai vadászgép fejlesztési programjából.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑