Cadmus fordítás Cadmus

Atomfegyvert szeretne Erdogan

2019. 09. 05.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán felvetette, hogy más nyugati fejlett államokhoz hasonlóan Törökországnak is szüksége lenne nukleáris rakétákra.

“Egyes országok rendelkeznek nukleáris robbanófejjel ellátott rakétákkal , és nem csak egy vagy kettő. De ők azt mondják, nekünk nem lehetnek nukleáris robbanófejjel ellátott rakétánk. Ezt nem fogadhatom el” – jelentette ki Erdogan a Törökország központi részén fekvő Sivas városában tartott gazdasági fórumon.

A török elnök azt állította, hogy szinte minden fejlett állam rendelkezik atomfegyverekkel, s homályosan utalt egy volt államfőre, amelynek országa – mint fogalmazott – 7500 nukleáris rakétával rendelkezett.

Erdogan arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak 12 500, Oroszországnak pedig 15 ezer nukleáris robbanófeje van. Hozzátette: “Izraelnek a szomszédságban is van. Igen. És mindezt megfélemlítésre használja”.

Erdogan – mint a hírügynökség emlékeztetett – Izrael kemény bírálójának számít. Többször hangoztatta azt , hogy a zsidó állam “a nácikhoz hasonló módszerekkel” jár el a palesztinokkal szemben.

A NATO tagállam Törökország ratifikálta mind a nemzetközi atomcsendegyezményt, mind az atomsorompó-szerződést. Miközben Törökország hadserege a második legnagyobb a NATO tagállamok sorában, addig az utóbbi években számos kérdés merült fel a nyugati katonai szövetség iránti elkötelezettségét illetően.

Az Egyesült Államok ismételt figyelmeztetései és szankciós fenyegetései ellenére Ankara nemrég orosz gyártmányú Sz-400-as rakétavédelmi rendszert vásárolt Moszkvától. A NATO-tag Törökországot az Sz-400-asok vásárlása miatt az Egyesült Államok kizárta az F-35-ös amerikai vadászgép fejlesztési programjából.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑