Cadmus fordítás Cadmus
Haditechnika

2024. 03. 02.

A-50U repülőgépeket kapott az Orosz légierő

2024. 03. 02.

Az orosz légierő (VKS) egy új Beriev A-50U korai figyelmeztető és irányító (AEW&C) repülőgépet kapott – jelentette az orosz sajtó március 2-án.

A szállítás mindössze egy nappal azután érkezett meg, hogy a Rostec állami vállalat vezetője, Szergej Csemezov bejelentette, hogy Oroszország folytatja az A-50-es repülőgépek gyártását. Elmondása szerint a döntés oka az volt, hogy a VKS-nek szüksége volt ezekre a repülőgépekre, valamint a külföldi országok érdeklődésére.

Csemezov megjegyezte, hogy a gyártást mindenképpen újraindítanák, mivel a cégeknek megvan a megfelelő kapacitásuk mind a radarállomás, mind a repülőgépek előállításához.

Az A-50U az A-50 mélyen továbbfejlesztett változata, amelyet a Szovjetunióban fejlesztettek ki az Iljusin Il-76 katonai szállítógép alapján.
Az eredeti A-50 állítólag tíz vadászrepülőgép irányítására volt képes akár levegő-levegő elfogási, akár levegő-föld támadó küldetésekhez.
Az AEW&C repülőgép négy órán keresztül képes repülni 1000 kilométeres hatótávolsággal a bázisától, maximális felszálló tömege pedig 190 tonna. Hatótávolságának további bővítése érdekében a repülőgépet Il-78-as tartályhajókkal lehet tankolni.

Az A-50 fő rendszere a Vega-M radar, amelyet az MNIIP tervezett és az NPO Vega gyártott. A radar 230 kilométeren belül akár 150 célpontot is képes nyomon követni egyszerre. A nagy célpontok, mint a felszíni hajók, 400 kilométeres távolságból követhetők.
Az A-50U pontos képességeit besorolják, de a hírek szerint a frissítés korszerűsítette a repülőgép elektronikáját és növelte a személyzet kényelmét.

A VKS először használta A-50U-ját valódi harcban a szíriai terrorista csoportok elleni hadműveletek során. Az orosz különleges katonai hadművelet Ukrajnában megkezdése után két ilyen repülőgép veszett el, egy január 14-én az Azovi-tenger felett, egy pedig február 23-án a Krasznodari terület felett. Mindkét esetért a baráti tüzet okolták.

Egy harmadik A-50U-t támadtak meg az ukrán hírszerzésnek dolgozó szabotőrök egy kis drónnal a fehérorosz főváros, Minszk melletti Machuliscsi légibázison tavaly február 26-án. Ennek ellenére a támadás kudarcot vallott.

Az új A-50U gyors szolgálatba állítása a VKS-szel és a repülőgépek gyártásának újraindítására vonatkozó tervek rávilágítanak arra, hogy Oroszország nagy ipari komplexuma hogyan erősíti tovább az ország katonai képességeit annak ellenére, hogy példátlan nyugati szankciókkal néz szembe.

Orientalista.hu – Karoly Kuti

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑