Cadmus

Az afgán kormány újabb tálib rabokat engedett el a Ramadán előtt

Az afgán kormány röviddel a csütörtök naplementekor kezdődő iszlám böjti hónap, a ramadán előtt szabadlábra helyezte a radikális iszlamista tálib lázadók 55 tagját több tartományban – jelentette be Dzsavid Fajszál, az afgán nemzetbiztonsági tanács szóvivője csütörtökön a Twitteren.

A kabuli vezetés ezzel eddig csaknem ötszáz tálibot engedett el, míg a szélsőségesek mindössze 60 foglyukat.

Az amerikai kormányzat február 29-én a katari fővárosban, Dohában írta alá a későbbi afganisztáni megbékélést is lehetővé tevő megállapodást a tálibok képviselőivel. A megállapodás egyebek közt előírja, hogy Kabul engedje szabadon a tálib foglyokat. A radikális mozgalom ezt a feltételt az afgánközi tárgyalások sarkalatos pontjának tartja, és szóvivőjük útján többször leszögezték: a foglyok elengedése nélkül nem hajlandóak asztalhoz ülni az afgán kormány képviselőivel.

A békemegállapodás értelmében Kabulnak 5000 tálib foglyot kell elengednie, a táliboknak pedig 1000 afgán katonát és kormányzati alkalmazottat.

Asraf Gáni afgán elnök csütörtökön tűzszünetre szólította fel a kormányellenes tálibokat. Csak a múlt héten a

Deborah Lyons, az ENSZ afganisztáni különmegbízottja is az erőszakcselekmények végét követelte. A fegyvereknek el kell hallgatniuk, hogy az afgánok vállvetve küzdhessenek a koronavírus járványa ellen – mondta.

Afganisztánban eddig 1279 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 42-en elhunytak a kórban.

MTI

 

Sharing is caring!

, , , , ,




Back to Top ↑