Cadmus fordítás Cadmus

Az Arab-félsziget al-Kaidája vezetője haláláról tett bejelentést

2024. 03. 11.

Az Arab-félszigeten jelen lévő al-Kaida (AQAP) szervezet vezetőjének haláláról tett bejelentést vasárnap – közölte SITE Intelligence Group.

A dzsihadista szervezeteket online nyomon követő csoport szerint a terroristák nem ismertették Háled bin Umar Batarfi halálának okát.
Az AQAP ugyanakkor már meg is nevezte utódját Szaad bin Atef al-Avláki személyében.

“Allah magához vette lelkét miközben türelmesen várta jutalmát és szilárdan kiállt (…) és dzsihádot folytatott a nevében” – idézte a SITE a terroristák közlését.

Batarfit 2020 elején nevezték ki az AQAP élére, miután az Egyesült Államok egy jemeni terrorelhárító műveletben megölte Kászim al-Rajmi korábbi vezetőt.

Batarfi egyike volt annak a 150 bebörtönzött terroristának, akiket az AQAP szabadított ki, amikor elfoglalták Mukalla kikötővárosát 2015-ben.

A SITE szerint az új vezér, Avláki legutóbb 2023 februárjában tűnt fel egy videón, amelyben a jemeni Abján és Sabva tartományok szunnita törzseit sürgette, hogy álljanak ellen a jemeni polgárháborúban részes Egyesült Arab Emírségek és a szeparatista Déli Átmeneti Tanács felszólításának, hogy csatlakozzanak az AQAP elleni harcukhoz.

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑