Az EBESZ mielőbb megfigyelőket akar küldeni Hegyi-Karabahba

 Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) mielőbb ismét megfigyelőket akar küldeni a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah térségébe – közölte Andrzej Kasprzyk, az EBESZ Örményország és Azerbajdzsán vitájában közvetítő különleges megbízottja kedden Bécsben.

Az EBESZ-megfigyelők készen állnak arra, hogy visszatérjenek tevékenységükhöz, amint az a napok óta tartó összecsapások nyomán lehetővé válik – áll Kasprzyk közleményében. Hozzáteszi, hogy kapcsolatban áll a konfliktus szereplőivel.

Az EBESZ 57 tagországának diplomatái kedden rendkívüli ülésen vitatták meg a dél-kaukázusi térségben kialakult helyzetet.

Az EBESZ soros elnökségét betöltő Albánia és a szervezet minszki csoportja – Franciaország, Oroszország és az Egyesült Államok – diplomatái ismételten az erőszak beszüntetését és a tárgyalóasztalhoz való visszatérést követelték.
James Gilmore, az Egyesült Államok EBESZ-nagykövete a helyzet elmérgesedésére figyelmeztetett egy harmadik fél esetleges beavatkozása következtében.

Törökország határozottan Azerbajdzsán mellett foglalt állást, és Örményországot vádolta a konfliktus kiéleződéséért. Jereván szövetségese, Moszkva ugyanakkor felszólította Ankarát, hogy bírja rá Bakut tűzszünetre és a tárgyalások folytatására.

Hegyi-Karabahban és a környékén vasárnap robbantak ki ismét harcok.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 február óta nyílt vita tárgya Baku és Jereván között. A terület Azerbajdzsántól az 1992-1994-ben, Örményország támogatásával vívott háború eredményeként szakadt el, amelyben 30 ezer ember veszítette életét, és százezrek kényszerültek menekülésre.

A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is. Az 1994 óta érvényes fegyvernyugvást mindkét oldalon rendszeresen megsértik.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑