Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Az ellenzéki jelölt győzött a megismételt isztambuli főpolgármester-választáson

2019. 06. 24.

Ekrem Imamoglu, az ellenzéki, kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) színeiben induló jelölt győzött a vasárnapi megismételt isztambuli főpolgármester-választáson.

Az Anadolu török állami hírügynökség által, a szavazatok 99,37 százalékos feldolgozottságánál közölt adatok alapján Imamoglu 54,03 százalékkal vezet a főpolgármester-választás kormánypárti indulója, Binali Yildirim volt kormányfő előtt, aki 45,09 százalékon áll. A megismételt választáson jelenleg nagyjából 777 ezer szavazat a különbség a két jelölt között Imamoglu javára.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a Twitteren gratulált Imamoglunak. Mint írta, a mai napon ismét megnyilvánult a nép akarata. „Kívánom, hogy az eredmény Isztambul javára váljon” – tette hozzá. Egyúttal közölte: Törökország – ahogy eddig is – a demokráciát, a jogállamiságot, a békét, a jólétet, a stabilitást és az egységet szem előtt tartva folytatja útját. Hozzátette: Ankara mindenekelőtt a G20-csoport június végi oszakai csúcsértekezletére, majd azt követően a többi bel- és külpolitikai kérdésre összpontosít.

Előzőleg Yildirim is gratulált vetélytársának, elismerve vereségét, sok sikert kívánt neki a főpolgármesteri munkájához. Kiemelte: a voksolás rámutatott, hogy a demokrácia kifogástalanul működik Törökországban.

Az eredmény alapján úgy tűnik, hogy az Erdogan vezette török kormánypárt, az iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 15 év után először veszíti el a legnépesebb város vezetését. A török és a nemzetközi közvélemény éppen ezért tulajdonított nagy jelentőséget a voksolásnak.

Imamoglu az elmúlt hónapokban az ismeretlenségből vált egyszerre a változás jelképévé, korábban a CHP színeiben Isztambul Beylikdüzü városrészének polgármestereként tevékenykedett. Vasárnap esti nyilvános felszólalásában hangsúlyozta: az eredménnyel új fejezet kezdődik a metropolisz életében. A szavazás hozzájárult az ország demokratizálódási folyamatához – húzta alá, hozzátéve, hogy a mai napon a 16 millió isztambuli megerősítette a demokráciába vetett hitét és az igazságba vetett bizalmát. Híveinek köszönetet mondva kijelentette: az egész világ szeme láttára védtétek meg Törökország becsületét.

A megismételt isztambuli főpolgármester-választás rendben, komolyabb incidens nélkül ért véget. A szavazóhelyiségek helyi idő szerint 17 órakor (magyar idő szerint 16 órakor) zártak, a számlálóbizottságok ezt követően megkezdték a voksok összesítését. A választásra jogosultak száma 10 millió 561 ezer volt. Részvételi adatokat az illetékes hatóság napközben nem közölt.

A szavazást azért ismételték meg, mert a március 31-i helyhatósági választáson született szoros ellenzéki győzelmet a kormánypárt a számlálóbizottságokban és a számlálólapokon tapasztalható szabálytalanságokra hivatkozva megtámadta, az illetékes hatóság pedig helyt adva a fellebbezésnek a főpolgármester-választás eredményét érvénytelenítette. A lépés nemzetközi bírálatot is kiváltott. A legfőbb ellenzéki tömörülés, a CHP színeiben induló Imamoglu akkor mindössze 0,16 százalékkal, azaz 13 ezer 700 szavazattal előzte Yildirimet.

A kerületi polgármesterekre és a városi tanács összetételére vonatkozó szavazás eredménye március 31-ét követően véglegessé vált, azt a voksolást nem ismételték meg.

Erdogan a kampányban egy alkalommal „béna kacsának” nevezte Imamoglut, miután úgy vélte, hogy ha főpolgármester is lesz, a városi tanács kormánypárti többsége miatt meg lenne kötve a keze.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑