Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ donorkonferenciát szervez a Jemen partjainál veszteglő tanker megtisztítására

2022. 05. 09.

Az ENSZ a jövő héten adományozó konferenciát szervez, hogy a befolyt összeg segítségével kiszivattyúzza a Jemen nyugati partjainál veszteglő, katasztrofális állapotban lévő tankerből az olajat, megakadályozandó egy esetleges környezeti katasztrófát – jelentette vasárnap a The Guardian című brit napilap.

A szerdai konferencián 80 millió dollárt (29 milliárd forint) szeretnének összegyűjteni, az összegből több mint 1,1 millió hordónyi olajat emelnének ki a Safer nevű tankerből, amely az arab országban dúló polgárháború miatt 2017 óta vesztegel Rász Ísza kikötőváros közelében.

Szakértők többször időzített bombának nevezték a hajót: ha az olaj a Vörös-tengerbe szivárog, megsemmisülhet Jemen Vörös-tengeri halállománya, a tisztítási munkálatok pedig mintegy 20 milliárd dollárba kerülnének.

A világszervezet tisztségviselői régóta figyelmeztettek, hogy ha az 1976-ban gyártott hajó léket kap vagy felrobban, akkor az négyszer akkora környezetszennyezést okoz, mint az Exxon Valdez 1989-es katasztrófája Alaszkánál.

A jemeni kormányerők és a húszik évek óta vitáznak azon, kit terhel a felelősség a hajó rakományáért. A húszik sokáig nem engedélyezték az ENSZ szakértőinek a hajó vizsgálatát, a tankerre ugyanis alkualapként tekintettek a kormányerőket támogató, Szaúd-Arábia vezette arab koalícióval folytatott tárgyalásaik során.

Az ENSZ jemeni humanitárius koordinátora, David Gressly közölte, hogy a megállapodás – amelyet fél éven át tartó diplomáciai egyeztetések előztek meg – bírja mind a húszik, mind a kormányerők támogatását. Az alku keretében 18 hónapon belül a húszik – akik azt a partszakaszt ellenőrzik, ahol a Safer horgonyoz – új tankert kapnának, biztosítandó az olajexport zavartalanságát.

Környezetvédelmi szakértők az alku költsége kapcsán leszögezték: sokkal drágább lenne az esetleges ökológiai katasztrófa által keletkezett károk elhárítása. A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet a munkálatok mielőbbi megkezdését sürgette, felhívva a figyelmet arra, hogy az őszi időjárás hátráltathatja őket.

Súlyos olajszivárgás esetén le kellene zárni a Vörös-tenger partján fekvő jemeni Hodeida kikötőjét, amelyen át nagyon sok segélyszállítmány érkezik a harcok sújtotta térségekbe, a széljárástól és a hullámoktól függően pedig a katasztrófa Szaúd-Arábiát, Etiópiát, Dzsibutit és Szomáliát sem kerüli el – figyelmeztetettek szakértők.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑