Cadmus fordítás Cadmus

Az iráni vezetők bírálták Macronnak a Mohamed-karikatúrákkal kapcsolatos álláspontját

2020. 10. 30.

“Ostoba cselekedetnek” nevezte szerdán Ali Hamenei, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője, hogy Emmanuel Macron francia elnök védelmébe vette a Mohamed prófétáról készített karikatúrákat, Haszan Róháni iráni elnök pedig arra figyelmeztetett, hogy erőszakot szülhet a próféta sértegetése.

“Kérdezzék meg az elnöküket, miért támogatja Isten prófétájának megsértését, amit ő szólásszabadságnak tart? (…) Ez az ostoba cselekedet vajon nem megsértése egy nemzet lelkiismeretének, amely őt az elnökének választotta meg?” – tette fel a kérdést Ali Hamenei.

Haszan Róháni előzőleg figyelmeztetett, hogy a próféta megsértése bátorítja “az erőszakot és a vérontást”.
“A próféta sértegetése nem hőstett. Ez erkölcstelen. Bátorítja az erőszakot” – jelentette ki az elnök a kormány heti ülésén.

“A Nyugatnak meg kell értenie, hogy a próféta megsértése egyenlő valamennyi muszlim, valamennyi próféta és minden emberi érték megsértésével és az etika lábbal tiprásával” – tette hozzá.

Az iráni elnök felszólította a Nyugatot, hogy hagyjon fel a muzulmánok belügyeibe való beavatkozással, ha “valóban békét, egyenlőséget, nyugalmat és biztonságot akarnak a társadalmainkban”.

Irán kedden bekéretett egy francia diplomatát a külügyminisztériumba, hogy tiltakozzon “a francia hatóságok elfogadhatatlan viselkedése” miatt.

Franciaországban azt követően publikálták a Mohamedet ábrázoló karikatúrákat, hogy október 16-án egy csecsen iszlamista Párizs közelében megölt és lefejezett egy tanárt, aki a szólásszabadságról tartott óráján bemutatta a képeket a diákjainak.

A meggyilkolt Samuel Paty búcsúztatóján Macron azt mondta, Franciaországban ezután is lehet a karikatúrákat publikálni, és az ország megvédi szekuláris értékrendjét a radikális iszlámmal szemben.

A francia elnök kijelentése nagy felháborodást keltett a muszlim világban, több ország a francia termékek bojkottjára szólított fel.

Bejrútban a Hezbollah síita iszlamista szervezet, Irán közeli szövetségese kiemelte, hogy “próféta szándékos kigúnyolása rossz szándékú és ellenséges szándékokat ébreszt”, de nem említette konkrétan Franciaországot vagy Macron elnököt.

Közleményében a Hezbollah parlamenti frakciója bírálta “egyes csoportok, vezetők és államok erkölcsi bukását”, akiket azzal vádolt, hogy “visszaélnek a szólásszabadsággal, amikor másokat megakadályoznak a meggyőződésük és a hitük megvallásában”.

Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök védelmébe vette szerdán Kairóban “a vallási értékeket” és bírálta “a próféták sértegetését”.

“A próféták sértegetése nem más, mint azoknak a vallási értékeknek a lebecsülése, amelyekben sokan hisznek. És akik pedig nem hisznek bennünk, az az ő dolguk” – jelentette ki az egyiptomi elnök a Mohamed próféta csütörtökön ünnepelt születésnapja alkalmából mondott beszédében, anélkül azonban, hogy megnevezte volna a vitát kiváltó francia kollégáját.

A tunéziai külügyminisztérium elítélte és visszautasította “a szélsőségességre és terrorizmusra való hajlamot tápláló gyakorlatot”, és szorgalmazta, hogy “tartsák távol a szent dolgokat a politikai és az ideológiai konfliktusoktól, és tegyék állandóvá a tolerancia és a népek közötti párbeszéd értékeit”.

A híres tuniszi Zajtuna mecset ulémái (teológusai) pedig elítélték a franciaországi iszlámellenes “szervezett durva támadást”, és felszólították a muszlim világot, hogy bojkottálják a francia termékeket és vállalatokat.

A mali fővárosban, Bamakóban mintegy ötezer muszlim hívő tiltakozott a Mohamed-karikatúrák ellen.

A nagygyűlést szervező Mali Legfelsőbb Iszlám Tanács (HCIM) bocsánatkérést követel a francia elnöktől.

“Franciaország és a franciák túllépték a határokat. Az érinthetetlenhez nyúltak, Mohamed prófétánkhoz. Ez megbocsáthatatlan” – közölte Mohamed Traoré, a HCIM alelnöke.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑