Az örmény államfő elutasította a kormányfő előterjesztését a vezérkari főnök leváltására

Armen Szárkiszján örmény elnök elutasította szombaton a hadsereg vezérkari főnökének leváltását kezdeményező miniszterelnöki előterjesztés aláírását, tovább mélyítve az országban előállt hatalmi válságot.

“Alkotmány adta jogkörével élve, az elnök visszaküldte a szöveget, az ellenvetéseivel együtt” – magyarázta nyilatkozatában az államfői hivatal, hozzátéve, hogy a politikai válságra “nem lehet megoldás a felelős tisztségviselők gyakori váltása”.

A dél-kaukázusi egykori szovjet köztársaság azt követően került válságba, hogy az örmény hadsereg megalázó vereséget szenvedett az Azerbajdzsán által a Hegyi-Karabah visszaszerzéséért indított őszi háborúban, és Nikol Pasinján kormányfőnek nem maradt más lehetősége, mint aláírni a Moszkva által javasolt novemberi háromoldalú békemegállapodást, ami ellenzéke szerint teljes kapitulációval ért fel.

Az azóta tartó válság csütörtökön vett újabb fordulatot, amikor a hadsereg vezérkari főnöke, Onik Gaszparján, 40 magasrangú tiszt támogatásával lemondásra szólította fel Pasinjánt, aki ezt puccskísérletnek minősítette. Válaszul elrendelte Gaszparján és helyettese elmozdítását, és felhívására 20 ezer híve tüntetett a főváros Jereván központjában.

Az ellenzéki Haza Megmentéséért Mozgalom ugyanakkor üdvözölte a vezérkar kezdeményezését, s az ellenzék csütörtökön és pénteken is többezres tüntetésen követelte a miniszterelnök lemondását. Szombaton reggel megint legalább ötezren tüntettek Pasinján ellen a jereváni parlament előtt.

Az örmény alkotmány értelmében a vezérkari főnök kinevezését és leváltását az államfő hagyja jóvá, a kormányfő előterjesztése alapján. Amennyiben az államfő nem írja alá a szükséges dokumentumot, akkor az 15 nap múlva hatályba lép.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑