Cadmus fordítás Cadmus

Az örmény elnök jóváhagyta országa csatlakozását a Nemzetközi Büntetőbírósághoz

2023. 10. 14.

Vahagn Hacsaturján örmény elnök aláírta országa csatlakozását a Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC), az erről szóló bejegyzés szombaton került fel az államfő honlapjára.

A parlament október 3-án 60 igen és 22 nem szavazattal már elfogadta a csatlakozást a bíróságot 2002-ben létrehozó Római Statútumhoz, de szükség volt még az államfő aláírására is. Az örmény kormány szeptember 1-jén terjesztette be a parlamentben a Római Statútum ratifikálásáról szóló határozattervezetet.

Az ügy feszültség forrása Moszkva és Jereván között, mert a Nemzetközi Büntetőbíróság márciusban elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök és Marija Lvova-Belova orosz gyermekjogi ombudsman ellen, mert a gyanú szerint szerepük volt gyerekek elhurcolásában Ukrajnából.

Nikol Pasinján kormányfő szeptember végén hangsúlyozta: Jereván döntése nem Moszkva ellen irányul, pusztán “Örményország biztonságát szolgálja”.

Moszkvában abszolút barátságtalan lépésnek nevezték az örmény csatlakozást a Római Statútumhoz. Mihail Galuzin orosz külügyminiszter-helyettese például azt mondta, hogy az ICC-nek semmi köze az igazságszolgáltatáshoz, ez egy átpolitizált Nyugat-barát struktúra, amely parancsokat hajt végre a Nyugat által nem kedvelt személyek büntetőjogi felelősségre vonására.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑